Разлика помеѓу преработките на „Региони во Нов Зеланд“

Додадени 6.152 бајти ,  пред 10 години
с
с
Регионалните власти се главно одговорни за управа со животната околина (вода, фрлање на контаминати и нега за крајбрежјето), реките и езерата (контрола на поплави и одводи), земјиште; регионален транспорт (јавен), [[биосигурност]] или справување со штетници; додека територијалните власти се одговорни за: надзор врз користење на земјиштето на локално ниво (урбано и рурално планирање); инфраструктура (вода, канализација, одлевања и ѓубре; локални патишта; библиотеки; паркови и резервати), како и развој на локалната заедница. Регионалната и територијалната управа се финансираат од давачките за земјиште. Честопати двете администрации меѓусебно соработуваат во проекти кои се надополнуваат .
 
{| class="wikitable" style="font-size:84%"
== Региони ==
 
{| border="1" style="border-collapse:collapse; border-color:#f2f2f4; margin-top:1px; margin-bottom:15px; font-size:84%" cellpadding="1" width="100%"
|-
! style="background: white" rowspan="18" width="32%"|
! bgcolor="#ffffff" rowspan="18" width="38%"| [[Податотека:Regions_of_NZ_Numbered.png|280px|center|Карта на Нов Зеланд со нумерирани региони]]
 
<imagemap>
Image:Regions_of_NZ_Numbered.png|Regions of New Zealand
 
poly 190 55 177 64 150 27 153 21 138 4 152 2 151 10 157 16 183 25 190 46 186 49 [[Нортленд_(регион)|Нортленд]]
poly 190 55 177 65 190 90 206 85 204 73 195 73 197 60 [[Окленд_(регион)|Окленд]]
rect 148 67 160 82 [[Окленд_(регион)|Окленд]]
poly 214 64 214 56 209 51 199 56 201 61 [[Окленд_(регион)|Окленд]]
poly 206 85 190 90 193 106 188 136 195 138 211 127 211 122 215 134 213 144 217 144 217 146 209 150 209 156 220 150 220 146 229 142 231 136 236 126 222 113 222 103 218 96 222 94 221 70 207 65 210 86 [[Ваикато]]
poly 223 93 217 97 222 104 222 112 235 124 235 129 231 136 232 142 235 144 237 139 243 141 256 133 255 125 274 112 274 98 258 112 229 101 [[Залив_Пленти|Залив Пленти]]
poly 273 98 274 112 255 125 255 132 270 144 272 136 282 129 283 110 287 102 281 97 [[Гизборн_(регион)|Гизборн]]
poly 274 147 256 133 241 141 237 137 235 144 224 143 220 147 219 151 230 162 228 176 234 188 240 190 251 163 247 162 247 154 258 147 269 147 269 154 [[Хоков_Залив_(регион)|Хоков Залив]]
poly 194 137 188 136 184 143 178 143 168 150 168 157 175 163 181 163 191 172 199 166 199 159 194 156 191 148 [[Таранаки]]
poly 212 124 211 128 195 138 191 148 199 160 198 166 193 172 203 180 204 188 202 198 205 200 215 192 213 198 219 201 229 198 231 202 240 190 233 188 227 176 229 163 224 159 223 153 219 151 209 156 209 150 217 146 217 143 212 143 217 130 [[Манавату-Вангануи]]
poly 231 201 229 198 219 201 212 194 204 199 201 199 189 218 197 223 204 222 204 229 223 218 [[Велингтон_(регион)|Велингтон]]
poly 156 218 137 246 130 230 141 223 144 209 138 192 145 189 143 196 150 198 [[Тасман_(регион)|Тасман]]
rect 114 169 135 186 [[Тасман_(регион)|Тасман]]
rect 165 173 184 190 [[Нелсон_(регион)|Нелсон]]
poly 171 194 166 197 165 206 156 216 142 239 153 251 167 233 175 233 180 227 173 217 182 207 172 201 [[Марлборо_(Нов Зеланд)|Марлборо]]
rect 180 239 201 256 [[Марлборо_(Нов Зеланд)|Марлборо]]
poly 136 192 143 210 140 224 129 229 137 246 123 261 76 301 61 301 54 305 53 312 37 311 48 301 55 301 92 270 109 252 113 228 125 221 127 201 [[Западно_Крајбрежје_(Нов Зеланд)|Западно Крајбрежје]]
rect 65 241 86 259 [[Западно_Крајбрежје_(Нов Зеланд)|Западно Крајбрежје]]
poly 176 233 167 233 152 251 142 240 123 261 76 301 73 319 69 319 69 325 83 325 86 332 92 331 94 338 99 330 110 331 112 311 145 294 154 296 155 289 152 286 147 286 147 272 158 266 [[Кантербери_(Нов Зеланд)|Кантербери]]
poly 75 301 61 300 54 304 53 311 42 312 41 335 45 345 58 350 63 345 66 347 61 358 66 382 71 388 82 383 94 364 102 363 104 361 100 357 105 349 111 330 98 331 95 338 92 338 92 331 85 331 82 323 69 324 69 319 73 318 [[Отаго]]
poly 42 312 37 312 12 341 3 359 2 369 8 376 24 378 28 375 32 377 32 381 44 382 43 386 48 390 57 387 64 391 70 388 65 382 61 358 66 347 62 343 58 350 45 345 41 335 43 325 [[Саутленд_(регион)|Саутленд]]
poly 30 394 34 398 25 412 34 412 47 405 47 398 40 391 [[Саутленд_(регион)|Саутленд]]
 
desc bottom-left
</imagemap>
 
! bgcolor="#efefef" width="3%"|
! align="left" bgcolor="#f2f2f4" width="24%"| Регион
! align="left" bgcolor="#f2f2f4" width="11%"| СедиштеРегионален совет
! align="rightleft" bgcolor="#f2f2f4" width="11%"| Површина&nbsp;(км²)Админ. центар
! align="rightleft" bgcolor="#f2f2f4" width="13%"| Население<sup><small>(2)</small></sup>Остров
! align="right" bgcolor="#f2f2f4" | Површина&nbsp;(km²)<ref>[http://www.stats.govt.nz/NR/rdonlyres/E96FCEAC-7DEB-42F0-88B6-548450E1A241/0/LivingDensityTable1.xls Густина на живеење: Табела 1], Статистики за живеалишта, [[Статистика Нов Зеланд]]. проверено на 25 јануари 2009. Површината се смета според границите утврдени во 2001 г. Не се вбројани водни површини поголеми од 15 хектари.</ref>
! align="right" bgcolor="#f2f2f4" | Население{{NZ population data||||y}}
! align="right" bgcolor="#f2f2f4" | [[ISO 3166-2:NZ|ISO 3166-2 код]]
|-
|align="center"|1 || [[Нортленд (регион)|Нортленд]] || [[Регионален совет на Нортленд]] || [[Фангареи]] || [[Северен Остров|Северен]] || align="right"|13.,941 || align="right"|154.700{{NZ population data|Northland Region|y}} || align="right"|<code>NZ-NTL</code>
|-
|align="center"|2 || [[Окленд (регион)|Окленд]] || [[Регионален совет на Окленд]] || [[Окленд]] || [[Северен Остров|Северен]] || align="right"|16.1405,600 || align="right"|{{NZ population data|Auckland Region|y}} || align="right"|1.414.800<code>NZ-AUK</code>
|-
|align="center"|3 || [[Ваикато]] || [[Околина Ваикато]] || [[Хамилтон, (Нов Зеланд)|Хамилтон]] || [[Северен Остров|Северен]] || align="right"|25.,598 || align="right"|402.200{{NZ population data|Waikato Region|y}} || align="right"|<code>NZ-WKO</code>
|-
|align="center"|4 || [[Залив Пленти]] || [[ТаурангаРегионален совет на Заливот Пленти]] || [[Факатане]] || [[Северен Остров|Северен]] || align="right"|12.,447 || align="right"|269.900{{NZ population data|Bay of Plenty Region|y}} || align="right"|<code>NZ-BOP</code>
|-
|align="center"|5 || [[Гизборн (Нов Зеландрегион)|Источен ‘РтГизборн]] <sup><small>(1)</small></sup> || [[Гизборн,Регионален Новсовет на Гизборн]] Зеланд|| [[Гизборн]] || [[Северен Остров|Северен]] || align="right"|8.,351 || align="right"|46.000{{NZ population data|Gisborne Region|y}} || align="right"|<code>NZ-GIS</code>
|-
|align="center"|6 || [[Хоков Залив (регион)|Хоков Залив]] || [[Нeпиер,Регионален Новсовет на Хоковиот Залив]] Зеланд|Нeпиер| [[Непиер]] || [[Северен Остров|Северен]] || align="right"|14.,164 || align="right"|152.700{{NZ population data|Hawke's Bay Region|y}} || align="right"|<code>NZ-HKB</code>
|-
|align="center"|7 || [[Таранаки]] || [[ЊуTaranaki ПлимутRegional Council]] || [[Стратфорд]] || [[Северен Остров|Северен]] || align="right"|7.,273 || align="right"|107.500{{NZ population data|Taranaki Region|y}} || align="right"|<code>NZ-TKI</code>
|-
|align="center"|8 || [[Манавату-Вангануи]] || [[ФангануиРегионален совет Хорајзонс]] || [[Палмерстон Норт]] || [[Северен Остров|Северен]] || align="right"|22.,215 || align="right"|229.200{{NZ population data|Manawatu-Wanganui Region|y}} || align="right"|<code>NZ-MWT</code>
|-
|align="center"|9 || [[Велингтон (регион)|Велингтон]] || [[Регионален совет на Велингтон]] || [[Велингтон]] || [[Северен Остров|Северен]] || align="right"|8.,124 || align="right"|473.700{{NZ population data|Wellington Region|y}} || align="right"|<code>NZ-WGN</code>
|-
|align="center"|10 || [[Тасман, Нов Зеланд(регон)|Тасман]] <sup><small>(1)</small></sup> || [[Окружен совет на Тасман]] || [[Ричмонд, (Нов Зеланд)|Ричмонд]] || [[Јужен Остров|Јужен]] || align="right"|9.,786 || align="right"|46.500{{NZ population data|Tasman Region|y}} || align="right"|<code>NZ-TAS</code>
|-
|align="center"|11 || [[Нелсон, (Нов Зеланд)|Нелсон]] <sup><small>(1)</small></sup> || [[Градски совет на Нелсон,]] || [[Нелсон (Нов Зеланд)|Нелсон]] || [[Јужен Остров|Јужен]] || align="right"|445 || align="right"|44.700{{NZ population data|Nelson Region|y}} || align="right"|<code>NZ-NSN</code>
|-
|align="center"|12 || [[Марлборо, (Нов Зеланд)|Марлборо]] <sup><small>(1)</small></sup> || [[Окружен совет на Марлборо]] || [[Бленем, (Нов Зеланд)|Бленем]] || [[Јужен Остров|Јужен]] || align="right"|12.,484 || align="right"|44.500{{NZ population data|Marlborough Region|y}} || align="right"|<code>NZ-MBH</code>
|-
|align="center"|13 || [[ЗападеноЗападно Крајбрежје (Нов Зеланд)|Западно Крајбрежје]] || [[Регионален совет на Западното Крајбрежје]] || [[Грејмаут]] || [[Јужен Остров|Јужен]] || align="right"|23.000,336 || align="right"|{{NZ population data|West Coast Region|y}} || align="right"|32.300<code>NZ-WTC</code>
|-
|align="center"|14 || [[Кантербери, (Нов Зеланд)|Кантербери]] || [[Регионален совет на Кантербери]] || [[Крајстчерч]] || [[Јужен Остров|Јужен]] || align="right"|45.845,346 || align="right"|{{NZ population data|Canterbury Region|y}} || align="right"|552.800<code>NZ-CAN</code>
|-
|align="center"|15 || [[Отаго]] || [[Данидн,Регионален Новсовет на Отаго]] Зеланд|| [[Данидн]] || [[Јужен Остров|Јужен]] || align="right"|31.476,990 || align="right"|{{NZ population data|Otago Region|y}} || align="right"|203.500<code>NZ-OTA</code>
|-
|align="center"|16 || [[Саутленд (регион)|Саутленд]] || [[Инверкаргил,Регионален Новсовет на Саутленд]] Зеланд|| [[Инверкаргил]] || [[Јужен Остров|Јужен]] || align="right"|30.75334,347 || align="right"|{{NZ population data|Southland Region|y}} || align="right"|93.000<code>NZ-STL</code>
|-
| colspan="68" style="font-size:smaller" |
<sup><small>(1)</small></sup><small> Овие региони се ''[[Унитарна властуправа|унитарни административниуправни единици]]'' - истовремено се региони и окрузи. <br /small>
<sup><small>(2)</small></sup> [http://www.stats.govt.nz/NR/rdonlyres/A886F4B5-9477-4DE8-84E7-3CFEA89D673E/39402/snpeat30jun08alltablesprov1.xls Субнационални проценки на населението: На 30 јуни, 2008] [[Статистика Нов Зеланд]].
|}