Разлика помеѓу преработките на „Црногорски јазик“

Одземени 565 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
'''Црногорскиот јазик''' (црногорски: ''Crnogorski jezik'') е [[Јужнословенски јазици|јужнословенски јазик]] и официјален јазик во [[Црна Гора]]. Црногорскиот се базира на [[Ијекавски изговор|ијекавското]]-[[Штокавски изговор|штокавско]] наречје. Неговото стандардизирање всушност започнува во [[2005]] година. Во времето на [[СФРЈ]] за официјален јазик во Црна Гора бил сметан [[Српскохрватски јазик|српско-хрватскиот јазик]]. Со распадот на СФРЈ, а со тоа и на српско-хрватскиот јазик како официјален, во новосоздадените држави како официјални се воведуваат јазиците наречени според [[Нација|нацијата]], па така како официјалниот јазик бил наречен „српски јазик од ијекавското наречје“.
 
Некои [[Црногорци|црногорски]] јазичари се залагаат и за одредени реформи во црногорскиот јазик и воведување на дополнителни три [[Буква|букви]] кон основната "српскохрватска" азбука: '''Ś''' (сј), '''Ź''' (зј), и '''DZ''' или "З" (ѕ) коишто се соодветни на одредени [[Глас|гласови]] карактеристични за црногорските дијалекти.
 
== Кодификација ==