Разлика помеѓу преработките на „Црногорски јазик“

Додадени 1.622 бајти ,  пред 10 години
Црногорската азбука е двописен систем, односно официјално двете писма и [[кирилица]]та и [[латиница]]та уживаат еднаков статус, но латиницата доста повеќе се користи. Азбуката била усвоена на [[9 јуни]] [[2009]] година од министерот за образование на Црна Гора Сретен Шкулетиќ<ref>http://rtcg.me/index.php/vijesti/politika/aktuelno/6369-pravopis-crnogorskog-jezika</ref>. Оваа азбука ги заменила српскохрватската латиница и кирилица.
 
<center>
* Латиница: A B C Č Ć D Dž Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š Ś T U V Z Ž Ź
{|class="wikitable" style="border-collapse:collapse;"
* Кирилица: А Б В Г Д Ђ Е Ж З З́ И Ј К Л Љ М Н Њ О П Р С С́ Т Ћ У Ф Х Ц Ч Џ Ш
|-
|align="center" colspan="32" | '''Латиница'''
|-
|align="center"|Aa||align="center"|Bb||align="center"|Cc||align="center"|Čč||align="center"|Ćć||align="center"|Dd||align="center"|Dždž||align="center"|Đđ||align="center"|Ee||align="center"|Ff||align="center"|Gg||align="center"|Hh||align="center"|Ii||align="center"|Jj||align="center"|Kk||align="center"|Ll||align="center"|Lj lj||align="center"|Mm||align="center"|Nn||align="center"|Nj nj||align="center"|Oo||align="center"|Pp||align="center"|Rr||align="center"|Ss||align="center"|Šš||align="center"|Śś ||align="center"|Tt||align="center"|Uu||align="center"|Vv||align="center"|Zz||align="center"|Žž||align="center"|Źź
|-
|bgcolor="#EFEFEF" align="center" colspan="32" | '''Кирилица'''
|-
|width=3% align="center"|Аа ||width=3% align="center"|Бб ||width=3% align="center"|Вв ||width=3% align="center"|Гг ||width=3% align="center"|Дд ||width=3% align="center"|Ђђ ||width=3% align="center"|Ее ||width=3% align="center"|Жж||width=3% align="center"|Зз ||width=3% align="center"|З́ ||width=3% align="center"|Ии ||width=3% align="center"|Јј ||width=3% align="center"|Кк ||width=3% align="center"|Лл ||width=3% align="center"|Љљ ||width=3% align="center"|Мм||width=3% align="center"|Нн ||width=3% align="center"|Њњ ||width=3% align="center"|Оо ||width=3% align="center"|Пп ||width=3% align="center"|Рр ||width=3% align="center"|Сс||width=3% align="center"|С́ ||width=3% align="center"|Тт ||width=3% align="center"|Ћћ||width=3% align="center"|Уу ||width=3% align="center"|Фф||width=3% align="center"|Хх ||width=3% align="center"|Цц ||width=3% align="center"|Чч ||width=3% align="center"|Џџ ||width=3% align="center"|Шш
|}
</center>
 
== Наводи ==