Разлика помеѓу преработките на „Црногорски јазик“

Додадени 508 бајти ,  пред 10 години
 
Првиот црногорски стандард бил официјално предложен во јули 2009 година. Покрај веќе стандардизираната форма на српскохрватскиот, со новиот предлог се опфаќале две нови букви, односно се предложиле буквите ‹ś› и ‹ź› како замена за диграфите ‹sj› и ‹zj›. Одборот првично предложил два предлога, но владата не ги прифатила, но сепак бил прифатен третиот предлог на Одборот. На [[21 јуни]] [[2010]] година Советот за општо образование ја прифатил првата граматика на црногорскиот јазик.
 
== Дијалекти ==
 
Црногорскиот јазик има два дијалекта, дел од штокавското наречје. Дијалектите на црногорскиот јазик се:
 
* Источнохерцеговски дијалект - се зборува во западниот и северозападниот дел од земјата
* Зетско-јужносанџачки дијалект - се зборува во остатокот од земјата
 
== Азбука ==