Разлика помеѓу преработките на „Црногорски јазик“

Додадени 1.488 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
 
Некои [[Црногорци|црногорски]] јазичари се залагаат и за одредени реформи во црногорскиот јазик и воведување на дополнителни три [[Буква|букви]] кон основната "српскохрватска" азбука: '''Ś''' (сј), '''Ź''' (зј), и '''DZ''' или "З" (ѕ) коишто се соодветни на одредени [[Глас|гласови]] карактеристични за црногорските дијалекти.
 
== Кодификација ==
 
Во јануари [[2008]] година, [[Влада на Црна Гора|владата на Црна Гора]] составила [[Одбор за стандардизирање на црногорскиот јазик]], чиј главна цел била стандардизација на јазикот според меѓународните норми. Понатамошните документи, после верификацијата, станале дел од образовната програма на црногорското образование.
 
Првиот црногорски стандард бил официјално предложен во јули 2009 година. Покрај веќе стандардизираната форма на српскохрватскиот, со новиот предлог се опфаќале две нови букви, односно се предложиле буквите ‹ś› и ‹ź› како замена за диграфите ‹sj› и ‹zj›. Одборот првично предложил два предлога, но владата не ги прифатила, но сепак бил прифатен третиот предлог на Одборот. На [[21 јуни]] [[2010]] година Советот за општо образование ја прифатил првата граматика на црногорскиот јазик.
 
== Азбука ==