Разлика помеѓу преработките на „Струмички конгрес од 1904“

== Значење ==
 
Овој Конгрес минал под влијание на софиските советувања и [[Директива за идната дејност на Организацијата|Директивата]] на [[Димо Хаџи Димов]] со што започнал процесот на демократизација и децентрализација на [[Македонска револуционерна организација|Организацијата]] со што се влијаело и врз другите окрузи вклучително и на [[Битолски револуционерен округ|Битолскиот револуционерен округ]] да се зазеде таков став, треба да се истакне дека Протоколот на Струмичкиот окружен конгрес бил пронајден во архивата на [[Христо Узунов]] <ref name="VG"><small>''Ванчо Ѓорѓиев, Струмички окружеб конгрес на ТМОРО од 1904 година, Историја, XLI/1-2, Скопје, 2005''</small></ref>.
 
== Извори ==