Разлика помеѓу преработките на „Струмички конгрес од 1904“

=== Одлуки ===
 
Била осудена предвременоста на [[Илинденско востание|Илинденското востание]], исто така биле осудени [[Солунски конгрес од 1903|Солунскиот конгрес]] и [[Смилевски конгрес|Смилевскиот конгрес]], а бил критикуван и Дамјан Груев поради тоа што го подржал кревањето на востание. Конгресот ја осудил дотогашната централизација на [[Македонска револуционерна организација|Организацијата]] и се побарало широка децентрализација. [[Струмички револуционерен округ|Струмичкиот револуционерен округ]] изгласал недоверба на Христо Татарчев и Христо Матов, а за нови [[Задгранично претставништво|задгранични претставници]] биле предложени [[Пере Тошев]] и [[Димитар Стефанов]]. Струмичкиот окружен конгрес е првиот конгрес кој се одржал по востанието и на овој конгрес првпат била резагледана работата на реформската комисија и каков однос да се заземе кон [[Мирцштегски реформи|Мирцштегските реформи]]. Во однос на овие реформи Конгресот зазел негативен став при што било истакнато дека:
 
{{Цитатник|''... мнозина се надевале дека реформите ќе донесат олеснување меѓутоа, напротив било констатирано дека реформите му ги одврзале рацете на Хилми паша и пред нивните очи се вршеле убиства, палежи и силувања од страна на турскиот аскер''}}
 
== Извори ==