Разлика помеѓу преработките на „Македонска Империја“

с
нема опис на уредувањето
с (Создадена страница со: '''Македонската Империја''' е империја која ја создал Александар Македонски (356–323 гп...)
 
с
'''Македонската Империја''' е империја која ја создал [[Александар Македонски]] (356–323 гпне). Империјата владеела не само со територијата на првобитното Македонско Кралство и со централните градови-држави во Грција, туку и со териториите на покорената [[Персиска Империја]], вклучувајќи ги и Египет и земјите од далечниот исток се до Индија. Стилот на владеење на Александар Македонски со освоените територии придонел за ширење на хеленистичката култура низ целата Македонска Империја. За жал Македонската Империја по смртта на Александар Македонски после војната на дијадосите била поделена на повеќе империи-наследнички.
 
== Империи-наследнички ==
 
* [[Селевкидска Империја]]
* [[Потоломејска Империја]]
* [[Антигонидска Империја]]
 
{{никулец}}