Разлика помеѓу преработките на „Кралство Македонија“

с
нема опис на уредувањето
с
с
=== Аргеадска династија ===
{{main|Аргеадска династија}}
'''Аргеадска династија''' била династија на кралеви основоположници на Македонското Кралство. Започнувајќи од митолошкиот крал [[Каран]] па до славниот [[Филип II Македонски]] кој успеал да го зајакне Македонското Кралство, и славниот [[Александар Македонски]] кој ја формирал [[Македонската Империја]].
* [[Каран]] 808-778 п.н.е
 
* [[Коин]]
По неочекуваната смрт на Александар Македонски, започнува периодот на војните на [[дијадоси]]те кои доведуваат до распад на Македонската Империја и формирање на империи наследнички кои биле владеени од династии формирани од генералите во војската на Александар Македонски.
* [[Тирима]]
* [[Пердика I]] 700-678 п.н.е
* [[Аргеј I]] 678-640 п.н.е
* [[Филип I]] 640-602 п.н.е
* [[Аероп I]] 602-576 п.н.е
* [[Алкет I]] 576-547 п.н.е
* [[Аминта I]] 547-498 п.н.е
* [[Александар I]] 498-454 п.н.е
* [[Алкет ΙI]] 454-448 п.н.е
* [[Пердика II]] 448-413 п.н.е
* [[Архелај]] 413-399 п.н.е
* [[Кратер]] 399 п.н.е
* [[Орест]] 399-396 п.н.е
* [[Архелај II]] 396-393 п.н.е
* [[Аминта II]] 393 п.н.е
* [[Павзаниј]] 393 п.н.е
* [[Аминта III]] 393 п.н.е
* [[Аргеј II]] 393-392 п.н.е
* [[Аминта III]] (повторно назначен) 392-370 п.н.е
* [[Александар II]] 370-368 п.н.е
* [[Птоломеј I]] 368-365 п.н.е
* [[Пердика III]] 365-359 п.н.е
* [[Аминта IV]] 359-356 п.н.е
* [[Филип II Македонски]] 359-336 п.н.е
* [[Александар Македонски|Александар III Македонски]] 336-323 п.н.е
* [[Антипатар]], Регент на Македонија 334-319 п.н.е
* [[Филип III Аридеј]] 323-317 п.н.е
* [[Александар IV]] 323-310 п.н.е
* [[Пердика]], Регент на Македонија 323-321 п.н.е
** [[Антипатар]], Регент на Македонија 321-319 п.н.е
* [[Полиперхон]], Регент на Македонија 319-317 п.н.е
* [[Касандар]], Регент на Македонија 317-306 п.н.е
 
=== Антипатридска династија ===