Разлика помеѓу преработките на „Антигониди“

Додадени 847 бајти ,  пред 11 година
с
нема опис на уредувањето
с
с
|'''владетел'''
|'''период на владеење'''
|'''забелешка'''
|-
|[[Антигон I Едноокиот]]
|
|зачетник на династијата
|-
|[[Деметриј I Полиоркет]]
|[[294 п.н.е.]] - [[287 п.н.е.]]
|
|-
|[[Лизимах]]
|[[288 п.н.е.]] - [[281 п.н.е.]]
|го делел престолот со [[Пир Епирски]]
|-
|[[Пир Епирски]]
|[[288 п.н.е.]] - [[285 п.н.е.]]
|го делел престолот со [[Лизимах]]
|-
|[[Птоломеј II Керавн]]
|[[281 п.н.е.]] - [[279 п.н.е.]]
|
|-
|[[Мелегар]]
|[[279 п.н.е]]
|
|-
|[[Антипатар II]]
|[[279 п.н.е]]
|
|-
|[[Состен]]
|[[279 п.н.е]] - [[277 п.н.е]]
|командант на војската
|-
|[[Антигон II Гонат]]
|[[277 п.н.е.]] - [[274 п.н.е.]]
|
|-
|[[Пир Епирски]]
|[[274 п.н.е.]] - [[272 п.н.е.]]
|повторно назначен
|-
|[[Антигон II Гонат]]
|[[276272 п.н.е.]] - [[239 п.н.е.]]
|повторно назначен
|-
|[[Деметриј II]]
|[[239 п.н.е.]] - [[229 п.н.е.]]
|
|-
|[[Антигон III Досон]]
|[[229 п.н.е.]] - [[221 п.н.е.]]
|
|-
|[[Филип V Македонски|Филип V]]
|[[221 п.н.е.]] - [[179 п.н.е.]]
|
|-
|[[Персеј]]
|[[179 п.н.е.]] - [[168 п.н.е.]]
|последен крал во династијата
|}
 
 
== Видете исто така ==