Разлика помеѓу преработките на „Филип V Македонски“

Додадени 260 бајти ,  пред 10 години
с
нема опис на уредувањето
с
[[Податотека:Philip V of Macedon.jpg|thumb|200px|Монета на Филип V Македонски со неговиот лик]]
 
'''Филип V Македонски''' бил [[Кралеви на Античка Македонија|крал]] на [[Античка Македонија]] од династијата на [[Антигониди]]те. Син е на [[Деметриј II]]. Роден е околу 238 п.н.е. и имал едвај 9 години кога татко му умрел.
 
 
== Рани години ==
 
Во раните години бидејќи Филип бил премногу млад за да извршува кралската функција, бил заменет од неговиот роднина [[Антигон Досон]] кој владеел како регент.
Кога умрел регентот тој станал крал. Кога станал крал првин тој успешно ги одбил нападите на [[Дарданците]] и со тоа ја обезбедил северната граница на [[Македонија]]
 
== Социјална војна ==
 
Главна карактеристика на социјалната војна е тоа што Филип успешно ги разделил Грците со тоа што ги завојувал Спартанците со претставниците на [[Хеленската лига]] која што ги штитела интересите на [[Македонија]], а со самото тоа што ги разделил ја зголемил својата доминација во [[Грција]].
 
== Прва Македонско-римска војна ==
{{main|Прва Македонско-римска војна}}
 
Во Првата МакедонскаМакедонско-римска војна, Филип сакал Македонското влијание да го прошири и на јадранското крајбрежје. Првин ги нападнал Римските поседи во [[Илирија]] од морето, а потоа од копно, по што успешно го освоил градот [[Лисус]]. По минималните успеси што ги направил во Илирија, тој направил сојуз со [[Ханибал]] каде што се договориле Филип на [[Ханибал]] да и испрати помош.
== Прва Македонска Војна ==
 
Римјаните пак ја осетиле опасноста па Филип, и нивниот одговор бил нападот на [[Етолската лига]] и на римскиот сојузник Атал од [[Пергамон]], со што Филип бил спречен да испрати помош на Ханибал, по што потоа [[РимРимската Република]] и [[Македонија]] потпишале мировен договор во [[Фојника]] град во [[Епир]]
Во Првата Македонска војна Филип сакал Македонското влијание да го прошири и на јадранското крајбрежје.Првин ги нападнал Римските поседи во [[Илирија]] од морето,а потоа од копно, по што успешно го освоил градот [[Лисус]].По минималните успеси што ги направил во Илирија, тој направил сојуз со [[Ханибал]] каде што се договориле Филип на [[Ханибал]] да и испрати помош.
Римјаните пак ја осетиле опасноста па Филип,и нивниот одговор бил нападот на [[Етолската лига]] и на римскиот сојузник Атал од [[Пергамон]],со што Филип бил спречен да испрати помош на Ханибал,по што потоа [[Рим]] и [[Македонија]] потпишале мировен договор во [[Фојника]] град во [[Епир]]
 
== Втора МакедонскаМакедонско-римска Војнавојна ==
{{main|Втора Македонско-римска војна}}
 
Откако [[Скипион Африканец]]от го поразил [[Ханибал]] кај [[битката кај Зама]],Рим [[Римската Република]] веќе станалстанала господар на [[Средоземјето]],па така се спремале за реванш со [[Македонија]]. [[Македонија]] пак значително зајакната и проширена особено кај [[Егејот]] и [[Хелеспонт]]. Така [[Македонија]] првин била нападната од Западотзападната страма, но македонската армија успешно го одбила нападот. Потоа Римјаните заедно со сојузниците маршираат од [[Етолија]] се до [[Тесалија]] каде што дошло до решавачка [[битка кај [[Киноскефале]] , каде што [[Македонците]] биле поразени, а со самото тоа [[Македонија]] била принудена на отстапиотстапки од својата флота, војската да ја намали на 5000 луѓе, но најболно им било тоа што биле принудени да се откажат од доминацијата во [[Грција]].
 
== Последни години ==
 
Моќта на Филип била уништена, но тој сепак не се откажувал. Тој своите 5000 луѓе ги заменувал по здобиениот војнички тренинг со што така ја зголемил својата војска без да го прекрши договорот со [[Рим]]. Тој исто така го отрул својот син [[Деметриј]] бидејќи бил обвинет за проримска политика, а неговиот син [[Персеј]] го наследил .
== Надворешни врски ==
 
* [http://virtualreligion.net/iho/philip_5.html Филип V ] од Малон Х. Смита (Mahlon H. Smith) {{en}}