Разлика помеѓу преработките на „Тане Николов“

Додадени 204 бајти ,  пред 11 година
нема опис на уредувањето
с
Во [[август]] [[1902]] година станал четник во четата на К. Антонов. Од [[1903]] година станал самостоен војвода. За време на [[Илинденското востание]] раководил со чета во [[Западна Тракија]] каде останал и по востанието. Во [[1906]] година се префрлил во [[Лерин]]ско. Во [[1907]] година бил назначен за војвода во [[Прилеп]]ско и [[Велес|Велешко]] каде успеал да ги прогони четите на Ј. Бабунски и Г. Љамев. Тане Николов учествувал во т.н. битка на Ножот. По битката бил назначен за ревизор на сите чети во [[Западна Македонија]].
 
Во [[1908]] година ебил делегат на [[Ќустендилски конгрес|Ќустендилскиот конгрес]] на [[ВМОРО]] како делегат на [[Битолски округ|Битолскиот округ]]. После Хуриетот[[Хуриет]]от, во летото на [[1908]] година Тане Николов гоизвршил рануваатентат врз [[Јане Сандански]], во [[Солун]], при обид да ја исполни смртната пресуда врз Сандански која била издадена отод страна на Конгресот.
 
Тане Николов учествувал со своите чети во балканските војни во Македонија.
Учествува во Балканските војни со чети во Македониja.
 
За време на Првата светска војна е со чета во источна [[Србија]]. За време на Првата светска војна создал [[Внатрешна Тракиска Револуционерна Организациjа]] коjа била активна во [[Западна Тракиja]]. Во [[1924]] година се повлекол од револуционерната дејност во [[Асеновград]].
 
УмираПочинал на [[17 јануари]] [[1947]] година во [[Асеновград]] при неизjснети обстоjтелствагодина.
По Првата светска војна создава [[Внатрешна Тракиjска Револуционерна Организациjа]] коjа e активна во Западна Тракиja.
Во 1924 година се повлекува од револуционерната дејност во [[Асеновград]].
 
Умира на 17 јануари 1947 година во Асеновград при неизjснети обстоjтелства.
 
== Надворешни врски ==