Охридска пастрмка: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 11 година
с (Бот менува: Референци -> Наводи)
 
== Навики, живеалиште, распространетост ==
'''Охридската пастрмка''' е ендемна рибна врста на [[Балкан]]от и во Европа. Таа е најблизок предок на врстите што живееле на тоа подручјеподрачје уште од периодот на [[терциер]]от.
 
'''Охридската пастрмка''' секогаш живее во [[Охридско Езеро|Охридското Езеро]]. Денот го поминува во длабочините и на места што се доста оддалечени од брегот, а на површината на водата испливува навечер, кога лови муви. Понекогаш приоѓа до самиот брег, во плитките води, барајќи храна од подводните растенија.
Анонимен корисник