Разлика помеѓу преработките на „Македонија на Македонците“

нема опис на уредувањето
{{МРО}}
'''Македонија на Македонците''' е мото на македонските патриоти и револуционери во борбата против [[Отоманската империја]] за слобода и човекови права <ref><small>''Ванчо Ѓорѓиев, Слобода или Смрт, Македонското националноослободително движење во Солунскиот вилает 1893 - 1903 година, Табернакул, Институт за историја - Филозовски факултет, Скопје, 2003''</small></ref>, со текот на времето овие зборови станале неразделен дел од македонското националноослободително движење. Мотото има неколку варијанти: ''Македонија за Македонија'', ''Македонија на Македонците'' и ''Македонија за Македонците''. Особено овие зборови ќе имаат одглас во меѓународната јавност по говорот на англискиот политичар и тогашен премиер [[Вилјам Гледстон]] во однос на [[Македонското прашање]] и неговото решавање <ref name="DZBMN"><small>''Документи за борбата на македонскиот народ за самостојност и за национална држава, том еден, Униврзитет Кирил и Методиј - Факултет за филозофско - историски науки, Скопје, 1981''</small></ref>.
 
 
<references/>
 
{{МРО}}