Солунски конгрес од 1903 година: Разлика помеѓу преработките

[проверена преработка][проверена преработка]
===Одлука за востание===
 
На третото заседание, на [[4 јануари]], кое траешетраело само час и половина се прифатиприфатил и потпишапотпишал ''ПРОТОКОЛОТ'' за извршената работа и преземените решенија. Решително против востанието се изјасниизјаснил само серскиот делегат Л.Димитров, но на крајот и тој се присоедини кон заедничкото мнение. Скопскиот делегат Дим.Димитар Ганчев, испратен со директива да дејствува за одлагање на востанието „'''бар на една година'''“ , исто го потпиша затоа што „'''и другите потпишале'''“. Нај важниот аргумент против востанието – недостигот на доволно оружје во повеќето реони – било до извесен степен демантирано од уверувањата на [[Иван Гарванов]], дека за скоро време ќе се случат крупни доставувања, како и од надежта, дека при општо востание, четите од [[Бугарија]] ќе префрлат значително количество пушки и други материјали. По донесување на решението за востание од страна на Солунскиот – Јануарски конгрес, окружните комитети биле задолжени да ги преземат потребните мерки за забрзување на подготовките за кревање на востанието. На тој начин црелокупниот организационен механизам на [[ВМРО]] бил ставен во движење.
 
Во протоколот се говори за „претставници на реони“, кога некои од делегатите не претставуваат одделни реони туку цели револуционерни окрузи. На конгресот отсуствуваат творците на Организацијата. Од нив Д.Груев е сѐ уште на заточение. [[Христо Матов]], д-р [[Христо Татарчев]] и [[Пере Тошев]] се амнестирани, но истовремено и „екстернирани“ во [[Бугарија]]. Во [[Софија]] во тоа време се наоѓа и [[Гоце Делчев]].
 
Нај важниот аргумент против востанието – недостигот на доволно оружје во повеќето реони – беше до извесен степен демантиран од уверувањата на [[Иван Гарванов]], дека за скоро време ќе се случат крупни доставувања, како и од надежта, дека при општо востание, четите од [[Бугарија]] ќе префрлат значително количество пушки и други материјали.
 
По донесување на решението за востание од страна на Солунскиот – Јануарски конгрес, окружните комитети биле задолжени да ги преземат потребните мерки за забрзување на подготовките за кревање на востанието.
 
На тој начин црелокупниот организационен механизам на [[ВМРО]] бил ставен во движење.
 
== Извори ==