Разлика помеѓу преработките на „Правилник за четите на ТМОРО“

[[Податотека:IMARO Pravilnik Cheti.jpg|лево|мини|200п|<small>''Правилник на четите на ТМОРО''</small>]]
 
Правилникот бил изработен од страна на [[Гоце Делчев]] и [[Ѓорче Петров]] во [[1900]] година <ref>{{цитирана книга|first=Д|last=Димески|title=<small>''Македонското нацинално движење во Битолскиот вилает 1893 - 1903''</small>}}</ref>, и тоа врз членот 11 од [[Уставот на ТМОРО]] и окружното на ''ЦК'' од октомври 1898 година. Според [[Борис Сарафов]], правилникот бил изработен од [[Ѓорче Петров]] и капетанот [[Димитар Венедиков]]. Правилникот бил хектографиран и верификуван од страна на [[Централен комитет на МРО|Централниот комитет]]. За време на [[Солунска афера|Солунската провала од 1901 година]], правилникот се нашол во рацете на турските власти, и од тука најверојатно потекнуваат бројните негови варијанти, односно слободни толкувања кој се нашле меѓу солунските конзули.
 
== Состав ==