Разлика помеѓу преработките на „Македонија на Македонците“

нема опис на уредувањето
Кон крајот на [[19 век]] [[македонското прашање]] станало актуелно во меѓународните кругови и највидните преставници од политиката и науката почанале да ги искажуваат своите ставови во однос на неговото решение. На [[19 јануари]] [[1897]] година британскиот државник [[Вилијам Гледстон]] на покана на ''Бајронското друштво'' во писмо го изложил својот става кон македонското прашање и во него било истакано:
 
{{Цитатник|''Безнадежноста на турската управа ќе ме натера да станам со задоволство сведок на нејзиното истерување од земјите што ги потчинила: и тоа без да се знаат изворите што се готови да го подржат бунтот. Јас лично не се осмелувам да преземам на себе одговорност за каква било негова подршака. Уште полошо и посрамно од самата турска управа е постоењето на љубомора помеѓу Грците и Словените и плановите на постојните држави за присвојување на туѓи теритотии. А зошто да не биде Македонија на Македонците, како што е Бугарија на Бугарите и Србија на Србите? Иако се тие сите мали и слаби, нека се остават да се поврзат меѓусебно за одбрана, така што не ќе можат да бидат голтнати од другите, било големи или мали, кое веројатно ќе дојде како последица од нивните меѓусебни караници'' <ref name="DZBMN " />}}
 
== Извори ==