Солунски конгрес од 1903 година: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[непроверена преработка][проверена преработка]
с (Солунски конгрес преместена како Солунски конгрес од 1903: има два конгреса во солун еден во 1896 а вториот 1903.. оваа статија се однесува на)
Нема опис на уредувањето
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
{{МРО}}
Од 2 до 4 јануари (стар стил - четврток, петок и сабота) [[1903]] година се одржал Солунскиот конгрес на [[ВМРО]], познат како '''Јануарски конгрес'''. Конгресот се отвори на 2 јануари, во физикално-математичкиот кабинет на [[Солунска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“|Солунската егзархиска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“]] во [[Солун]]. На конгресот присуствуваа вкупно 17 делегати, сите до еден легални работници. Ц.К. го претставувале: [[Иван Гарванов]], [[Спас Мартинов]] и [[Димитар Мирчев]]. Делегати станале и двајцата заслужни дејци, тукушто ослободените од неколкугодишно османско заточение, штипските револуционери [[Христо Поп Коцев]] и [[Тодор Лазаров]]. Главнината ја сочинувале претставници од 12 реони и тоа: