Разлика помеѓу преработките на „Солунска афера“

Додадени 77 бајти ,  пред 10 години
 
=== Једи Куле ===
 
[[Податотека:П.jpg|мини|десно|200п|Једи Куле]]
 
Најголемиот дел од уапсените биле сместени во истражниот затвор во Солун. Таму се нашле и [[Христо Татарчев]], [[Христо Матов]] и [[Пере Тошев]]. Тие биле држени во оделни простории со цел преку закани и притисоци да им бидаат извлечени потврди за изјавите на Милан Михајлов. По неколку дена тие биле префрлени во централниот вилаетски затвор [[Једи Куле]] и им се придружиле на поп Стамат, Димитар Паљошев и другите. Треба да се истакне дека [[Иван Хаџи Николов]] не бил со нива затоа што се наоѓаал во болница. Затворот Једи Куле бил сместен во средновековна тврдина и од сите страни бил обиколен од високи бедеми. Во овој затвор егзистирале 14 ќауша а во секој собирало по 44 затвореника но имало по 80 души. На чело на се кој ќауш стоел Ќаушбашија кој бил најчесто [[Турчин]] и тој бил господар на се. Само тој имал право да продаба кафе, чај или локум. Од друга страна пак Ќаушбашијата ги терал затворениците да играат комар за да може да им ги земе картите. За сосотојбите во затворот [[Једи Куле]] во весникот Право се истакнува: