Разлика помеѓу преработките на „Солунска афера“

Одземени 17 бајти ,  пред 9 години
Ова дело било казниво според членовите 56 и 58 од Османлискиот кривичен закон и според нив следувало смрта казна.
 
===Пресуда===
=== Судскиот процес ===
 
Како резултат на Солунската аферата, било одржано судење од 26 февруари до 14 март [[1901]] год. на кое биле изведени 19 души, членови на Организацијата. Од нив тројца беа осудени на смрт, седум, меѓу кои и [[Христо Матов]] и [[Пере Тошев]], на вечен затвор, тројца, меѓу кои и [[Христо Татарчев]] и поп Стамат, на петгодишен затвор со синџири, еден на затвор во траење од две години и петмина обвинети биле ослободени. Сите осудени биле испратени на издржување на казната во [[Мала Азија]], во тврдината [[Подрум-кале]] (некогашниот Халикарнас). Сите биле амнестирани во втората половина на [[1902]] година.