Разлика помеѓу преработките на „Солунска афера“

Одземени 144 бајти ,  пред 9 години
=== Заточение ===
 
Така, во настанатата афера по повод солунските малтретирања, во бајалската борба беа затворени 44 души револуционери, заробени на разни дати во месеците февруари и март [[1901]] година. До [[јули]] судбината на секој од затворените беше определена: на 6 јули [[1904]] год. една група од 101 човек, меѓу кои имаше 8 души гевгеличани, била испратена на заточение во [[Мала Азија]], тврдината "[[Подрум кале"]]; на 8 јули т.г. друга група од 40 луѓе, меѓу кои 17 гевгеличани била испратена пак во [[Мала Азија]] – [[Акија]]. Или, само гевгеличани дадоа 25 луѓе заточеници во врска со бајалската борба и солунската афера. Рекапитулацијата на сите тие афери – последица на солунската – е страшна и по број и по својството на настраданите. Од затворените 188 беа осудени 101 (9 души на смрт). Една група од 40 души беше испратена на [[6 јули]] во малоазијатската тврдина [[Подрум кале]]. Друга група од 44 души беше испратена на 8 август во Акција, исто малоазијатска тврдина.
 
==Извори==