Разлика помеѓу преработките на „Долгата војна во Унгарија“

нема опис на уредувањето
'''Долгата војна''', исто така позната и како '''триесетгодишната унгарска војна''', тралеа од [[1593]]-[[1604]] или [[1606]] година, помеѓу [[Хабсбуршка монархија|Хабсбуршката монархија]] и [[Османлиска империја|Османлиската империја]].
 
На страната на хабсбуршкатаХабсбуршката монархија биле [[Австрија]], [[Кралство Унгарија]], [[Хрватска]], [[Чешка]], [[Трансилванија]], [[Влахија]], [[Молдавија]], [[Папаска држава|Папската држава]], [[Ферара]], [[Тоскана]], [[Мантуа]] и други. По помали престелки во [[1591]] година, војната започнала на [[29 јули]] [[1593]] година кога војската на Османлиската империја предводена од [[Синан Паша]] започнала воема кампања против Хабсбуршката монархија. Османлиите[[Османлии]]те ги зазеле градовите Ѓор и Киомаром. Во [[1595]] година бил создаден христијански сојуз од страна на [[папа Климент VIII]], кој бил потпишан во [[Прага]] од страна на [[Рудолф II (Света Римска империја)|Рудолф II]], [[Арон Тиранул]], [[Сигисмунд Батори]]. Целта на сојузот била да се протера Османлиската империја од [[Унгарија]].
 
Регионот по долината на река [[Дунав]] бил од големо значење. Војната главно се одвивала во Кралство Унгарија, [[Трансдунавока]], [[Румелија]] и [[Влахија]]. Во [[1595]] година, христијаните го окупирале Ѓор, [[Вишеград]] и [[Естергом]] и неколку стратешки тврдини, но никако не се ни обидиле да тргнат кон [[Будим (град)|Будим]]. Османлиите започнале опсада на [[Егер]] и во [[1596]] година го зазеле. На т.н. источен фронт се водела војна помеѓу Влагија[[Влахија]] и Османлиите, во есента [[1594]] година. Влахија успеала да освои неколку градови и региони. [[Молдавија]] исто така ги поразила Османлиите во [[Јаши]]. Биле зазедени и [[Никопол]], Рибнич а по ова се упатиле и кон [[Адријанопол]]. Во еден момент, силите на христијаните се наоѓале на само 24 километри од престолнината [[Истанбул]].
 
Пресвртна точка на војната била [[Битка кај Керестес|битката кај Керестес]], која се одржала на територијата на Унгарија, на 24-26 октомври, 1596 година. Хабсбуршката армија која броела околу 50.000 војници била поразена од страна на Османлиите.
 
По повеќегодишните битки, војната завршила со [[Договор од Житваторок|мировен договор]] потпишан на [[11 ноември]] [[1606]] година во [[Житваторок]]. Според него, Османлиската империја значително се проширила во Унгарија, но султанот го признал императорот како рамноправен. Освен тоа, тој го прифатил укинувањето на годишниот данок кои се плаќал од [[1568]] година.