Разлика помеѓу преработките на „Долгата војна во Унгарија“

нема опис на уредувањето
 
Пресвртна точка на војната била Битка кај Керестес|битката кај Керестес, која се одржала на територијата на Унгарија, на 24-26 октомври, 1596 година. Хабсбуршката армија која броела околу 50.000 војници била поразена од страна на Османлиите.
 
По повеќегодишните битки, војната завршила со [[Договор од Житваторок|мировен договор]] потпишан на 11 ноември 1606 година во [[Житваторок]]. Според него, Османлиската империја значително се проширила во Унгарија, но султанот го признал императорот како рамноправен. Освен тоа, тој го прифатил укинувањето на годишниот данок кои се плаќал од 1568 година.