Разлика помеѓу преработките на „Долгата војна во Унгарија“

нема опис на уредувањето
 
Регионот по долината на река Дунав бил од големо значење. Војната главно се одвивала во Кралство Унгарија, Трансдунавока, Румелија и Влахија. Во 1595 година, христијаните го окупирале Ѓор, Вишеград и Естергом и неколку стратешки тврдини, но никако не се ни обидиле да тргнат кон Будим (град)|Будим. Османлиите започнале опсада на Егер и во 1596 година го зазеле. На т.н. источен фронт се водела војна помеѓу Влагија и Османлиите, во есента 1594 година. Влахија успеала да освои неколку градови и региони. Молдавија исто така ги поразила Османлиите во Јаши. Биле зазедени и Никопол, Рибнич а по ова се упатиле и кон Адријанопол. Во еден момент, силите на христијаните се наоѓале на само 24 километри од престолнината Истанбул.
 
Пресвртна точка на војната била Битка кај Керестес|битката кај Керестес, која се одржала на територијата на Унгарија, на 24-26 октомври, 1596 година. Хабсбуршката армија која броела околу 50.000 војници била поразена од страна на Османлиите.