Разлика помеѓу преработките на „Долгата војна во Унгарија“

нема опис на уредувањето
с
'''Долгата војна''', исто така позната и како '''триесетгодишната унгарска војна''', тралеа од [[1593]]-[[1604]] или [[1606]] година, помеѓу [[Хабсбуршка монархија|Хабсбуршката монархија]] и [[Османлиска империја|Османлиската империја]].
 
На страната на хабсбуршката монархија биле Австрија, Кралство Унгарија, Хрватска, Чешка, Трансилванија, Влахија, Молдавија, Папаска држава|Папската држава, Ферара, Тоскана, Мантуа и други. По помали престелки во 1591 година, војната започнала на 29 јули 1593 година кога војската на Османлиската империја предводена од Синан Паша започнала воема кампања против Хабсбуршката монархија. Османлиите ги зазеле градовите Ѓор и Киомаром. Во 1595 година бил создаден христијански сојуз од страна на папа Климент VIII, кој бил потпишан во Прага од страна на Рудолф II (Света Римска империја)|Рудолф II, Арон Тиранул, Сигисмунд Батори. Целта на сојузот била да се протера Османлиската империја од Унгарија.