Разлика помеѓу преработките на „Битка кај Лепанто“

нема опис на уредувањето
 
Османлиската флота била под команда од Али паша. Вкупниот број на војници бил околу 88 000.
 
== Битка ==
 
Сојузничката флота ги блокира османлиските бродови во Патраски залив|Патрискиот залив, во Јонското Море. Турскиот командант претпоставил дека силите на сојузниците биле кај островот Кефалонија, а Дон Хуан Австриски сметал дека Османлиите се во нивната база - Лепанто.
 
Утрото на 7 октомври 1571 година двете флоти, сосема неочекувано и за двете страни, се сретнале кај влезот од заливот, на 60 километри од Лепанто.