Разлика помеѓу преработките на „Шаховска стратегија и тактика“

с
Бот менува: неможе -> не може
с (Бот Додава: az:Taktika (şahmat))
с (Бот менува: неможе -> не може)
=== Вилушки ===
:''Главна статија: [[Вилушка (шах)|Вилушка]]''
Вилушка е потег при кој една фигура напаѓа две противнички фигури истовремено, со надеж за постигнување на материјална предност (заради тоа што противникот може да се соочи со само еден од двата напада). Коњите чести се користат за вилушки: тие скокаат на позиции каде можат да нападнат две фигури. Прилично честа ситуација оваа каде белиот коњ скока на c7, така загрозувајќи го и топот на a8 и кралот на e8. Вакви „кралеви вилушки“ се особено ефективни, заради тоа што во таа ситуација противникот е обврзан да се соочи со нападот на кралот; противникот неможене може да избере да брани друга фигура, и затоа неможене може да употреби ''цвишенцуг'' (видете подолу) за да ја искомплицира ситуацијата. Пионите исто така можат да напаѓаат со вилушки: со поместување на пионот напред, може да се нападнат две фигури: една дијагонално-десно и друга дијаголано-лево. Честа ситуација е потегот Пион d2-d4 кој истовремено напаѓа црн ловец на c5 и црн коњ на e5.
 
<table width="80%">
</table>
 
На левиот дијаграм, црниот неможене може да го помести коњот без да ја изгуби кралицата, а неговиот топ неможене може воопшто да се помрдне. На десниот дијаграм, Крамник му го кочи ловецот на црниот и набргу му го зема со a4-a5.
 
<table width="80%">
==== Коњи ====
: ''Главна статија: [[Коњ (шах)|Коњ]]''
Коњите лесно може да се избркаат со пешаци. Затоа, важно е да се воочат „дупките“ кај непријателската позиција кајде коњот неможене може да биде нападнат, заради тоа што пионите веќе го заминале тоа место. Одкога ќе се увиди таквата дупка, коњот треба да се маневрира до тоа место. Непроменлив коњ на петтиот ред е силно средство, за поддржуван коњ на шестиот ред обично ја решава играта. освен во случај да постои добра причина, коњите не треба да се поставуваат на границите (и никогаш во аглите) на таблата, бидејќи таму контролират многу помалку полиња и често можат да бидат земени.
 
==== Ловци ====
941.847

уредувања