Разлика помеѓу преработките на „C Sharp“

Одземен 1 бајт ,  пред 11 година
с
Бот менува: кое што -> коешто, Јануари -> јануари, Јули -> јули
с (Бот Менува: zh:C♯)
с (Бот менува: кое што -> коешто, Јануари -> јануари, Јули -> јули)
 
Овој програмски јазик е создаден од Microsoft под иницијатива на Microsoft. NET, а потоа одобрен како стандарден од Ecma (ECMA-344) и ISO (ISO/IEC 23270). C# е еден од програмските јазици дизајнирани за Common Language Infrastucture .
C# е едноставен, модерен, повеќенаменски програмски јазик. Тимот кој го создаде овој програмски јазик е предводен од Andreas Hejlsberg, дизајнер на Борландовиот Turbo Pascal. C# има објектно-ориентирана синтакса која се базира на C++. Во почетокот е именуван како Cool, што e всушност кратенка од “C-like Object Oriented Language”. Во Јулијули 2000година, кога Microsoft го објави проектот, на овој програмски јазик му беше дадено името C#.NET Framework 3.5 во 2007 година. Наредната верзија која е предложена, 4.0, е во изработка.
 
**** Дизајнерски цели:
== ИСТОРИЈА ==
 
За време на создавањето на јазикот од страна на .NET Framework, библиотеките беа оригинално напишани на јазик/компајлер наречен Simple Managed C (SMC). Во Јануаријануари 1999, Andres Hejlsberg формира тим за да изгради нов јазик кој со текот на времето бил наречен Cool, кој се потпирал на “C like Object Language”. Microsoft имал намера да го задржи името “Cool” како крајно име на јазикој. Со текот на времето проектот на .Net бил јавно објавен на Professional Developers Conference (професионалната развивачка конференција) во јули 2000. Јазикот бил преименуван во C#, а класичните библиотеки и ASP.NET биле влез во јазикот.
Дизајнерски управител и архитектски воодач на C# во Мicrosoft е Anders Hejlsberg, кој претходно беше замешан и со дизајнот на Turbo Pascal, CodeGear Delphi (порано Borland Delphi) и Visual J++.
 
Заради техничките ограничености на дисплејот (фонтовите,пребарувачите и тн.) и фактот што sharp симболите (#, U+266F, MUSIC SHARP SIGN) не се претставени на стандардната тастатура,бројниот знак (#, U+0023, NUMBER SIGN) беше одбран да го претставува остриот симбол во пишаното име од програмскиот јазик.
Оваа конвенција е одразена во ECMA-334 C# Language Specification. Како и да е,кога е практично да се направи така (на пример во рекламирањето или во бокс артот),микрософт го користи одредениот музички симбол.
Шарп суфиксот е користен од голем број на други .НЕТ јазици кои се варијанти од постоечките јазици вклучувајќи J# ( .НЕТ јазик исто направен од Микрософт кој е добиен од Јава 1.1) А# (од Ада) и функционалнот Ф#.Оригиналното применување од Еиффел за .НЕТ беше наречено Еиффел#.Име кое штокоешто е сменето сега кога целиот еиффел јазик е поддржан.Суфиксот е исто така користен за библиотеки како што е Гтк# ( .НЕТ корица за ГТК+ и други ГНОМ библиотеки), Кокоа#(корица за Кокоа) и Qt#( .НЕТ јазик поврзан за Qt китот со алатки).
{{commonscat|C Sharp}}
 
941.847

уредувања