Разлика помеѓу преработките на „Депозитна банка“

нема опис на уредувањето
 
Финансиска институција со основна цел-собирање на депозити.
Овој вид на банки во европаEвропа се појавиле во 19XIX а некои дури и во 18XVIII век.Нивна основна функција беше да овозможат широк спектар на депозитни производи на сите слоеви на населението.
Денес депозитните банки се фокусирани на мало банкарство:Собирање депозити,плаќања,депозитни производи,кредити и осигурување на индивидуалци,мали и средни претпријатија.Од комерцијалните банки се разликуваат и по нивната широко децентрализирана дистрибутивна мрежа со што се достапни на регионално и на локално ниво.
{{никулец}}
18

уредувања