Разлика помеѓу преработките на „Централен комитет на МРО“

с
Бот: козметички промени
с (Бот: козметички промени)
 
* ''Централниот комитет'' го утврдува предлогот за Уставот, Статутот и другите нормативни акти како што е [[Правилник за четите на ТМОРО|правилникот за четите]]
 
* ''Централниот Комитет'' ги избира и разрешува претседатели, секретарите, и членови на управните тела на месните комитети, а во вонредни околности ''ЦК'' има право раководството во окрузите или околиите да го довери на едно внатрешно или однадвор назначено лице. Окружните комитети го потврдуваат раководството на околиските комитети, а тие на селските комитети <ref><small>''[[:s:Устав на ТМРО|Устав на ТМОРО]]''</small></ref>
 
* се грижи за реализирање на задачите утврдени на конгресот.
 
* утврдува идејно-политички задачи.
 
* дава иницијативи за разгледување на определени прашања на Конгресот.
 
* дава политички насоки за делување на комитетите.
 
* врши верификација на мандатите на членовите на Централниот комитет.
 
* го разгледува финансиското работење на организацијата.
 
* врши измена и доплонување на статутот и другите норамативни акти, меѓу два конгреса.
 
* на предлог на претседателот на организацијата, се формира организационен одбор и други тела за подготовка на Конгрес.
 
* донесува одлуки и други акти од својата надлежност - за да се изврши смртна казна требало дозвла од ЦК.
 
* формира и други комисии и тела - смртната казна можела да биде извршена и од специјално пратеништво на ЦК <ref><small>''[[:s:Прв правилник на Македонската револуционерна организација|Прв правилник на Македонската револуционерна организација]]''</small></ref>.
 
== Работа на Централниот комитет ==
 
* Седниците на ''Централниот комитет'' ги свикува претседателот.
 
* Седниците се одржуваат по потреба.
 
* Покана за седница се испраќа на сите членови на Централниот комитет.
 
* Со исклучок, во итни случаи, Претседателот на ''ЦК'' може да свика седница на ''Централниот комитет'' без да се консултира со останатите членови на ЦК, а дневниот ред за работа да го предложи на самата седница.
 
== Извори ==
<references/>
 
941.847

уредувања