ГНУ-ова општа јавна лиценца: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
'''ГНУ-овата Општаопшта јавна лиценца''' (''GNU General Public License'', ''GNU GPL'' или ''GPL'') ја има напишано [[Ричард Сталман]] со цел да се употребува во рамките на [[ГНУ]] проектот. Развојот на [[лиценца|лиценцата]] е смислена како обединување на слични лиценци кои биле користени за пoранешните верзии на ГНУ Имакс (GNU Emacs) и други ГНУ програми. Иако лиценците имале слични поставки и цели, тие биле различни и специфични спрема својата програма. Целта на Сталман била да се осмисли една лиценца која би можела да се користи универзално, за било кој [[софтвер|софтверски]] проект, и на тој начин да се олесни размената и слободното користење на изворниот код меѓу проектите. Првата верзија (''GPL version 1'') е издадена во јануари 1989. Актуелна е втората верзија од 1991 година. Во 2005 година во тек е подготовката на третата верзија.
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''ГНУ Општа јавна лиценца''' (''GNU General Public License'', ''GNU GPL'' или ''GPL'') ја има напишано [[Ричард Сталман]] со цел да се употребува во рамките на [[ГНУ]] проектот. Развојот на [[лиценца|лиценцата]] е смислена како обединување на слични лиценци кои биле користени за пoранешните верзии на ГНУ Имакс (GNU Emacs) и други ГНУ програми. Иако лиценците имале слични поставки и цели, тие биле различни и специфични спрема својата програма. Целта на Сталман била да се осмисли една лиценца која би можела да се користи универзално, за било кој [[софтвер|софтверски]] проект, и на тој начин да се олесни размената и слободното користење на изворниот код меѓу проектите. Првата верзија (''GPL version 1'') е издадена во јануари 1989. Актуелна е втората верзија од 1991 година. Во 2005 година во тек е подготовката на третата верзија.
 
ГНУ-овата Општаопшта јавна лиценца ја има следнава структура:
* Наслов;
* Вовед;
</td>
<td width=52%>
Пред вас е неофицијален превод na ГНУ-овата Општаопшта јавна лиценца на македонски јазик. Овој превод не е објавен од страна на Фондацијата за слободен софтвер (''Free Software Foundation''), и како таков не ги поставува правните услови за разделување на софтвер со ГНУ ГПЛ лиценца; само оригиналната англиската верзија објавена од Фондацијата за Слободен Софтвер го чини тоа. Целта на овој превод е да се овозможи луѓето што не го познаваат англискиот јазик, подобро да ја разберат ГНУ-овата Општаопшта јавна лиценца.
</td>
</tr>
 
== Наслов ==
ГНУ-ова Општаопшта јавна лиценца
 
Верзија 2, јуни 1991 г.
 
Авторски права: ''Copyright © 1989, 1991 Free Software Foundation, Inc., 59 Temple Place - Suite 330, Boston, MA 02111-1307, USA.''
 
== Вовед ==
Мнозинството од лиценците за софтвер се составени со цел да Ви ја одземат слободата да го делите и менувате. За разлика од нив, ГНУ-овата Општаопшта Јавна Лиценца има за намера да Ви ја гарантира Вашата слобода да делите и менувате слободен софтвер, и да обезбеди тој софтвер да биде слободен за сите негови корисници. Оваа Општаопшта Јавна Лиценца се применува на мнозинството на софтверот на Фондацијата за Слободен Софтвер и на секој софтвер за кој неговите автори се обврзуваат за неjзина употреба. (делот од софтверот на Фондацијата за Слободен Софтвер кој не е издаден под ГНУ-овата Општаопшта Јавна Лиценца, е опфатен со ГНУ-овата Библиотекарска Јавна Лиценца.) Секој, па и вие, може да ја употребува ГНУ-овата Општаопшта Јавна Лиценца.
 
Кога зборуваме за слободен софтвер, мислиме на слобода, а не на цена. Нашите општи јавни лиценци се составени да ја осигураат вашата слобода на дистрибуција на примероци на слободен софтвер (и ако сакате, вие можете да наплаќате за ова услуга), да го добиете изворниот код или да ви биде достапен ако го посакате, да можете да го менувате софтверот или да користите делови од некој слободен софтвер во нов слободен софтвер, и да обезбедат да знаете дека горенаведеното можете да го правите.
'''8.''' Ако дистрибуирањето и/или употребата на оваа Програма е ограничена во одредени земји или со интерфејси кои се под патент или со авторски права, оригиналниот носител на авторските права и тој кој ја става оваа Програма под оваа лиценца може да додаде изричито ограничување со кое ги изоставува тие земји, и така дистрибуирањето да биде дозволено во или меѓу земји кои не се изоставени. Во таков случај, оваа лиценца го отелотворува тоа ограничување како да е напишано во целината на ова лиценца.
 
'''9.''' Фондацијата за Слободен Софтвер повремено може да издаде ревидирани и/или нови верзии на Општатаопштата Јавна Лиценца. Такви нови верзии ќе бидат слични во духот со оваа верзија, но може да се разликуваат во поединости за да опфатат нови проблеми или прашања.
 
Секоја верзија добива одреден број на верзија. Ако програмата укажува на број на верзија на оваа лиценца која се применува на нејзе и „било која понатамошна верзија“, тогаш Вие имате избор да ги следите одредбите и условите било на таа верзија или на било која понатамошна верзија издадена од Фондацијата за Слободен Софтвер. Ако Програмата не го специфицира бројот на верзијата на оваа лиценца, Вие можете да си изберете било која верзија која е издадена од страна на Фондацијата за Слободен Софтвер.
 
Оваа програма е слободен софтвер; вие можете да ја разделувате
и/или да ја менувате под условите на ГНУ-овата Општаопшта јавна лиценца
објавена од Фондацијата за слободен софтвер; било како Верзија 2
од ова Лиценца, или (по Ваш избор) некоја покасна верзија.
БИЛО КАКВА ГАРАНЦИЈА; подеднакво ни без толкувана гаранција на
КОМЕРЦИЈАЛНА ВРЕДНОСТ И ПРИКЛАДНОСТ ЗА ОДРЕДЕНА УПОТРЕБА. Видете
ја ГНУ-овата Општаопшта јавна лиценца за повеќе детали.
 
Вие треба да сте добиле примерок на ГНУ-овата Општаопшта јавна лиценца
заедно со ова програма; во спротивно, пишете до Фондација за слободен
софтвер, 51 Franklin Street, Fifth Floor, Boston, MA 02110-1301, USA.
„покажи c“ за деталите.
 
Хипотетичките команди „покажи w“ и „покажи c“ би требале да ги покажат одветните делови на Општатаопштата јавна лиценца. Се разбира, командите кои Вие ќе ги користите можат да се наречат и поинаку од „покажи w“ и „покажи c“; тие можат да бидат и кликнувања со глушецот или ставки од менито - било што што одговара на Вашата програма.
 
Вие би требале исто да од Вашиот работодавач (ако работите како програмер) или од Вашето училиште, ако тоа постои, да барате да потпишат „одрекнување од авторските права“ над програмата, ако е тоа потребно. Еве еден пример, имињата се менуваат:
Тај Кун, Председател на Смена
 
Оваа Општаопшта јавна лиценца не дозволува вградување на Вашата програма во неслободни програми во приватна сопственост. Ако Вашата програма е библиотека на под-рутини, Вие можете да сметате дека е покорисно да дозволите да неслободни приватни апликации се поврзуваат со таа библиотека. Ако е тоа вашата желба, употребите ја [[Ограничена општа јавна лиценца на ГНУ|Ограничената општа јавна лиценца на ГНУ]] (''GNU Lesser General Public License'').
 
[[Категорија:Слободен софтвер]]