Разлика помеѓу преработките на „Јован Оливер“

Додадени 1.619 бајти ,  пред 11 година
 
==Положба во српското царство==
 
Јован Кантакузин истакнува дека во царството на [[Стефан Душан]] имало 24 највлијателно велможи, а меѓу нив Јован Оливер бил најмоќен. Тој имал релативен суверенитет што им се давал на таканаречените ''краишници'' кои биле заповедници на пограничните области и имале поширока политичка иницијатива во однос на одбраната на границите. Оливер добро напредувал во српското царство и за кратко време ги поминал сите степени во српската дворска хиеррархија, почнувајќи од командант на копнената војска стигнѕвајќи до титулата деспот. Оливер добро напредувал во српското царство и за кратко време ги поминал сите степени во српската дворска хиеррархија, почнувајќи од командант на копнената војска стигнѕвајќи до титулата деспот. Во текот на српските завладувања во [[Источна Македонија]] Оливер земал видно учество кое што му помогнало да стане еден од најблиските луѓе на [[Стефан Душан]]. Во 1341 година како ''велик слуга'' Јован Оливер самостојно зазел некои области во Македонија, а некои од византиските феудалци околу [[Кочани]] не се предале на српскиот владетел туку на Јован Оливер.
 
=== Титули===
 
Оливер добро напредувал во српското царство и за кратко време ги поминал сите степени во српската дворска хиеррархија, почнувајќи од командант на копнената војска стигнѕвајќи до титулата деспот. Во повелбата од 7 декември 1336 - 37 година издадена на црквата св. Димитриј во [[Кочани]], Јован Оливер бил потпишан како:
 
{{Цитатник|''велики слуга све српске земље и поморске'' <ref name="LMVM"><small>''Л. Славева, Српски грамоти, 148''</small></ref>}}