Разлика помеѓу преработките на „Кмерски јазик“

Додадени 406 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
'''Кмерскиот''' или '''камоџанскиот јазик''' (ភាសាខ្មែរ) е официјалниот јазик во [[Азија|азиската]] држава [[Камбоџа]] и мајчин јазик на [[Кмери]]те. Овој јазик е втор најмногу зборуван [[Австроазиски јазици|австроазиски јазик]], веднаш зад [[Виетнамски јазик|виетнамскиот јазик]] со вкупно говорници од околу 15.7 до 21.6 милиони. Кмерскиот јазик бил под одредено влијание од [[санскрит]]скиот и [[Палиски јазик|палискиот јазик]], особено во кралскиот и религискиот домеин прифатени преку [[Хиндуизам|хиндуизмот]] или [[Будизам|бидизмот]]. Исто така, кмерскиот јазик е најраниот запишан [[Мон-кмерски јазици|мон-кмерски јазик]]. Поради самата географска положба на јазикот, кмерскиот имал влијание врз и од [[Тајландски јазик|тајландскиот]], [[Лаошки јазик|лаошкиот]], [[Виетнамски јазик|виетнамскиот]] и [[Чамски јазик|чамскиот]], кои пак создаваат една лингвистичка група со слични карактеристики пред сè поради сличниот санскритски зборовен фонд.<ref name ="cl">{{cite book|title=Cambodian Linguistics, Literature and History: Collected Articles |author= David A. Smyth, Judith Margaret Jacob|year=1993|publisher=Routledge (UK)|url=http://books.google.co.uk/books?visbn=0728602180&id=gQwGbvy5OXcC&pg=PA44&lpg=PA44&vq=Khmer+language&ie=ISO-8859-1&output=html&sig=b0VYcx9OakCRRdial_b266oyN94|isbn=0728602180147852369*}}</ref>
 
Кмерскиот јазик се разликуваслужи одсо околнитесвое јазициписмо познато како штоаксарско сеили Тајландскиот,кмерско Лаописмо. иЗа Виетнамскиотразлика јазикод пооколните тоајазици штово Индокина, кмерскиот јазик не е тоналнетонален јазик. ИмаЈазикот е составен од пет три главни дијалектидијалектни штогрупи, сеа многутие сличнисе:
 
* '''[[Батамбанг]]''' - се зборува во северна Камбоџа.
* '''[[Пном Пен (- дијалект)]]''' (кој се сметазборува во и околу какоглавниот стандарден)град.
* Северен кмерски - се зборува во североисточен Тајланд.
* '''[[Северно Кмерски]]''', исто така познат како ''Кмер Сурин'', зборуван од Кмерскиот народ се до Тајланд
*Јужен кмерски или кмерски кром - дијалект кој се зборува во делтата на реката Меконг.
* '''[[Кардамом Кмерски]]''', архаичка форма зборувана од мала група на луѓе во планините [[Кардамом]] во западна [[Камбоџа]].
* Кардамомски кмерски - архаична форма која се зборува на планините [[Кардамом (планина)|Кардамом]] во западна Камбоџа.<ref>{{cite book|title=Khmer American: Identity and Moral Education in a Diasporic Community |author= Nancy Joan Smith-Hefner|year=1999|publisher=University of California|isbn=0520213491}}</ref>
 
== Фонологија ==