Разлика помеѓу преработките на „Кмерски јазик“

Додадени 1.162 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
|lc2=kxm|ld2=северен кмерски јазик|ll2=кмерски јазик}}
 
'''Кмерскиот''' или '''камоџанскиот јазик''' (ភាសាខ្មែរ) е официјалниот јазик во [[Азија|азиската]] држава [[Камбоџа]] и мајчин јазик на [[Кмери]]те. Овој јазик е втор најмногу зборуван [[Австроазиски јазици|австроазиски јазик]], веднаш зад [[Виетнамски јазик|виетнамскиот јазик]] со вкупно говорници од околу 15.7 до 21.6 милиони. Кмерскиот јазик бил под одредено влијание од [[санскрит]]скиот и [[Палиски јазик|палискиот јазик]], особено во кралскиот и религискиот домеин прифатени преку [[Хиндуизам|хиндуизмот]] или [[Будизам|бидизмот]]. Исто така, кмерскиот јазик е најраниот запишан [[Мон-кмерски јазици|мон-кмерски јазик]]. Поради самата географска положба на јазикот, кмерскиот имал влијание врз и од [[Тајландски јазик|тајландскиот]], [[Лаошки јазик|лаошкиот]], [[Виетнамски јазик|виетнамскиот]] и [[Чамски јазик|чамскиот]], кои пак создаваат една лингвистичка група со слични карактеристики пред сè поради сличниот санскритски зборовен фонд.<ref name ="cl">{{cite book|title=Cambodian Linguistics, Literature and History: Collected Articles |author= David A. Smyth, Judith Margaret Jacob|year=1993|publisher=Routledge (UK)|url=http://books.google.co.uk/books?visbn=0728602180&id=gQwGbvy5OXcC&pg=PA44&lpg=PA44&vq=Khmer+language&ie=ISO-8859-1&output=html&sig=b0VYcx9OakCRRdial_b266oyN94|isbn=0728602180147852369*}}</ref>
 
'''Кмерски''' (ភាសាខ្មែរ), или '''Камбоџански''' е јазикот на народот [[Кмер]] и официјален јазик на [[Камбоџа]]. Тој е најпознатиот јазик од групата на [[Аустроазијатички јазици]], јазикот бил доста под влијание на [[Санскрит|Санскритскиот]] и [[Пали]] јазикот особено преку религијата и кралството а особено преку [[Хиндуизам|Хиндуизмот]] и [[Будизам|Будизмот]]. Според географската положба Кмерскиот јазик бил под влијание но и влијаел врз [[Тајландски|Тајландскиот]], [[Лао]], [[Виетнамски]]от и [[Чам]] јазикот.
 
Кмерскиот јазик се разликува од околните јазици како што се Тајландскиот, Лао и Виетнамскиот јазик по тоа што не е тоналне јазик. Има три главни дијалекти што се многу слични: