Разлика помеѓу преработките на „Османлиска инвазија на Мани“

с
нема опис на уредувањето
с
|combatant1=[[Image:Mani Flag (Greece).svg|22px|border]] [[Мани (полуостров)|Мани]]</br>{{Flagicon|Greece|old}} [[Грци|Грчки револуционери]]
|combatant2={{flagicon|Ottoman Empire|1453}} [[Османлиска империја]]</br> [[Image:Egypt flag 1882.svg|22px]] [[Египет]]
|commander1= [[PetrosПетрос MavromichalisМавромихалис]]
|commander2= [[Image:Egypt flag 1882.svg|20px]] [[Ибрахим Паша]]
|strength1= Вергас: 2,500 мажи + 2,000 </br> Диро: 500 мажи и жени</br> Полицараво: 2,500 menмажи
|strength2= Вергас: 7,000 луѓе </br> Диро: 1,500 луѓе </br> Полицараво: 4,000 луѓе
|casualties1= Вергас: непознато</br> Диро: непознато</br> Полицараво: 8 men
|casualties2= Вергас: 2,500, </br> Диро: 1,000</br> Полицараво: 400</br> TotalВкупно: 3,900
}}
{{Шаблон:Битки во Грчката војна за независност}}
'''Османлиско-египетската инвазија''' на полуостровот Мани претставува дел од [[Грчка војна за независност|Грчката војна за независност]] и истата се состоела од три битки. На чело на Османлиите бил [[Ибрахим Паша]]. На [[17 март]] [[1821]] година, жителите на [[Маниотс]] објавиле војна на [[Османлиска империја|Османлиската империја]], кое претходело на претходните вооружени востанија и бунтови кои веќе биле започнати во поголемиот дел од [[Грција]]. Сепак, и покрај големите победи на востаниците, во целост помеѓу лидерите на револуцијата имало големи несоглесувања. Овие недостатоци биле искористени од страна на [[Османлии|Османлиите]], кои побарале помош од [[Египет]]. Засилувањето дошло од Египет, предводено од страна на [[Ибрахим Паша]], кој бил син на лидерот на Египет, [[Мухамед Али од Египет|Мухамед Али]]. По само неколку месеци, Османлиите издвојувале победа во [[Трета опсада на Мисолонги|Мисолонги]]. По ова, своите позиции муслиманите ги свртиле кон полуостровот Мани.