Османлиска инвазија на Мани: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
{{Infobox Military Conflict
|conflict= Ottoman-Egyptian Invasion of Mani
|partof= [[Greek War of Independence]]
|image=
|caption=Maniot warriors
|date= June 21-August 28, 1826
|place= [[Mani Peninsula|Mani]]
|result= Maniot (Greek) victory
|combatant1=[[Image:Mani Flag (Greece).svg|22px|border]] [[Mani Peninsula|Maniots]]</br>{{Flagicon|Greece|old}} [[Greek War of Independence#Peloponnese|Greek revolutionaries]]
|combatant2={{flagicon|Ottoman Empire|1453}} [[Ottoman Empire]]</br> [[Image:Egypt flag 1882.svg|22px]] [[Egypt under Muhammad Ali and his successors|Egypt]]
|commander1= [[Petros Mavromichalis]]
|commander2= [[Image:Egypt flag 1882.svg|20px]] [[Ibrahim Pasha of Egypt]]
|strength1= Vergas: 2,500 men + 2,000 reinforcements</br> Diro: 500 men and women</br> Polytsaravo: 2,500 men
|strength2= Vergas: 7,000 men</br> Diro: 1,500 men</br> Polytsaravo: 4,000 men
|casualties1= Vergas: Unknown</br> Diro: Unknown</br> Polytsaravo: 8 men
|casualties2= Vergas: 2,500, </br> Diro: 1,000</br> Polytsaravo: 400</br> Total: 3,900
}}
'''Османлиско-египетската инвазија''' на полуостровот Мани претставува дел од [[Грчка војна за независност|Грчката војна за независност]] и истата се состоела од три битки. На чело на Османлиите бил [[Ибрахим Паша]]. На [[17 март]] [[1821]] година, жителите на [[Маниотс]] објавиле војна на [[Османлиска империја|Османлиската империја]], кое претходело на претходните вооружени востанија и бунтови кои веќе биле започнати во поголемиот дел од [[Грција]]. Сепак, и покрај големите победи на востаниците, во целост помеѓу лидерите на револуцијата имало големи несоглесувања. Овие недостатоци биле искористени од страна на [[Османлии|Османлиите]], кои побарале помош од [[Египет]]. Засилувањето дошло од Египет, предводено од страна на [[Ибрахим Паша]], кој бил син на лидерот на Египет, [[Мухамед Али од Египет|Мухамед Али]]. По само неколку месеци, Османлиите издвојувале победа во [[Трета опсада на Мисолонги|Мисолонги]]. По ова, своите позиции муслиманите ги свртиле кон полуостровот Мани.