Османлиска инвазија на Мани: Разлика помеѓу преработките

нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: Османлиско-египетската инвазија на полуостровот Мани претставува дел од грчак војна...)
 
Нема опис на уредувањето
'''Османлиско-египетската инвазија''' на полуостровот Мани претставува дел од грчак[[Грчка војна за независност|Грчката војна за независност]] и истата се состоела од три битки. На чело на Османлиите бил [[Ибрахим Паша]]. На [[17 март]] [[1821]] година, жителите на [[Маниотс]] објавиле војна на [[Османлиска империја|Османлиската империја]], кое претходело на претходните вооружени востанија и бунтови кои веќе биле започнати во поголемиот дел од [[Грција]]. Сепак, и покрај големите победи на востаниците, во целост помеѓу лидерите на револуцијата имало големи несоглесувања. Овие недостатоци биле искористени од страна на [[Османлии|Османлиите]], кои побарале помош од [[Египет]]. засилувањетоЗасилувањето дошло од египетЕгипет, предводено од страна на [[Ибрахим Паша]], кој бил син на лидерот на Египет, [[Мухамед Али од Египет|Мухамед Али]]. По само неколку месеци, Османлиите издвојувале победа во [[Трета опсада на Мисолонги|Мисолонги]]. По ова, своите позиции муслиманите ги свртиле кон полуостровот Мани.