Разлика помеѓу преработките на „Историја на Пиринска Македонија (1913 - 2005)“

с (Бот: козметички промени)
 
[[Пиринска Македонија]] од секогаш била дел на Македонија{{факт}} и како таква дала многу македонски борци и херои меѓу кои најпознат е пиринскиот цар [[Јане Сандански]] (близок соработник на [[Гоце Делчев]] и најголем противник и борец против врховизмот и големобугаризмот{{факт}}) друг познат Македонски борец и деец од [[Пирин]] е [[Никола Вапцаров]]{{факт}}. На подрачјето на [[Пирин]] е дигнато познатото [[Кресненско Востание]] против турската власт во 1878/79 година со центар во [[Кресна]],а исто е изведено и познатото грабнување на америкнаската мисионерка [[Мис Стон]].
 
== Кресненско востание ==
 
''Види [[Кресненско востание]]''
 
Во селото [[Кресна]] на 17 октомври [[1878]] година е подигнато Кресненското востание на македонскиот народ{{факт}} против османлиската власт. Востанието во тоа време било наречено Македонско Востание{{факт}}, но подоцна во историската наука оригиналното име било променето во [[Кресненско востание]] според местото на одржување на востанието.{{факт}} Главни раководители на востанието биле македонскиот револуционер{{факт}} [[Димитар Поп-Георгиев Беровски]] и војводата [[Стојан Карастоилов]].
 
Уставот на [[Македонски востанички комитет|Македонскиот востанички комитет]] од [[1878]] година пишува - ''Ние востанавме како поборници на слободата. Со нашата крв што ја пролеавме по планините и горите македонски, ние служиме како македонска војска на [[Александар Македонски]] за слободата со нашата девиза: Смрт или слобода!''{{факт}}. Исто така во уставот пишува дека во [[Македонија]] живеат христијани и муслимани [[Македонци]]{{факт}}, а се набројани и Турците, Албанците и Власите како жители на Македонија.
 
Сличен документ, но и побитен е [[Правилник за македонската војска|Правилникот за македонската војска]] напишан од [[Димитрија Беровски]] самиот водач на востанието{{факт}}.
 
Востанието било планирано да биде општонародно македонско востание и за таа цел биле формирани чети во тетовско, велешко, скопско, леринско, костурско и други краишта во Македонија. Востанието имало и за цел по ослободувањето на Македонија, да се спроведе членот 23 од Берлинскиот мировен договор кој предвидувал автономија, односно Македонија да стане нова независна држава на [[Балкан|Балканот]]{{факт}}.
 
== Пиринска Македонија во Балканските војни ==
Анонимен корисник