Разлика помеѓу преработките на „Трансилванија“

Одземени 26 бајти ,  пред 10 години
 
== Историја ==
Трансилванија во текот на својата историја била „во срцето“ на [[Кралство Дакија]] ([[82 п.н.е.]]-[[106]]). Во [[106]] година била освоена од страна на [[Римска империја|Римјаните]], а нејзините богатства целосно експлоатирани. Кога Римјаните се повлекле во [[271]] година, територијата била изложена на различни влијанија од различни племиња. Во следните години, оваа област била под контрола на [[Карпи|дакиското племе Карпи]], [[Визиготи]], [[Хуни]], [[Гепиди]], [[Авари]] и [[Прабугари|Бугари]]. По [[романизација|романизацијата]] на овие простори, дакиските племиња и народи започнале да се предвижуваат кон југ. Така, главниот карактер на населението во Трансилванија бил формиран со мешењето на Дакиските народи и Римјаните заедно со нивните култури.<ref name="boundary">{{cite web|title=''International Boundary Study'' - No. 47 – April 15, 1965 - Hungary – Romania (Rumania) Boundary|publisher=US Bureau of Intelligence and Research|url=http://www.law.fsu.edu/library/collection/LimitsinSeas/IBS047.pdf}}</ref>Сепак, денескаденес историчарите водат сеуште дебати околу карактерот на областа пред таа да биде освоена од страна на [[Унгарци|Унгарците]].<ref name=Congress/>
 
Така, кон крајот на [[9 век]], со Трансилванија започнала да биде зазимана од страна на [[Кралство Унгарија]], за да во [[1003]] година, во времето на [[Иштван I]], го порази принцот [[Ѓула]], кој воедно му бил вујко.<ref> Gyula - it is possible that during the 10th century some of the holders of the title of ''[[Gyula (title)|gyula]]'' also used Gyula as a personal name, but the issue has been confused because the chronicler of one of the most important primary sources (the ''Gesta Hungarorum'') has been shown to have used titles or even names of places as personal names in some cases.</ref><ref name=Britannica/><ref>{{Цитирана книга |title=The Realm of St Stephen |last=Engel |first=Pal |authorlink= |coauthors=Andrew Ayton |year=2005 |publisher= Tauris|location= London|isbn=185043977X |page=27 |pages= |url=http://books.google.com/books?id=vEJNBqanT_8C&pg=PA27}}</ref><ref name="MSNEncarta">"Transylvania," Microsoft® Encarta® Online Encyclopedia 2008