Разлика помеѓу преработките на „Григориј Распутин“

Додадени 2.326 бајти ,  пред 10 години
нема опис на уредувањето
'''Григориј Распутин''' ([[руски]]: Григо́рий Ефи́мович Распу́тин 10 јануари 1869 — 29 декември 1916) бил руски монах. Григориј Распутин бил роден на [[22 јануари]] [[1869]] година во селото [[Покровско]], Тоболска губернија, [[Сибир]]. Тој е познат како “''лудиот монах''“. Влијанието на Распутин во [[Руска империја|Руската империја]] најмногу до одраз дошло како резултат на болеста на престолонаследникот [[Алексеј Николајевич Романов]], кој страдал од [[хемофилија]] (болест од која се ослепува). Откако докторите не ножеле да му помогнат на принцот, една од пријателките на царицата им раскажала за свештеникот на кралското семејство. Распутин како по чудо успеал да му помогне на принцот Алексеј.
 
При секоја криза во здравјето на престолонаследникот, монахот успевал истата да ја уништи. По ова, тој станал многу влијателен во кралското семејство. Кралицата Александра дури верувала дека [[Бог]] зборувал со неа преку Распутин. Аристократијата во [[Санкт Петербург]], сепак, не се согласувало со неговото брзо влијание. Помеѓу населението во престолнината се шириле и гласините дека царицата всушност е шпион кој работи за [[Германија]] токму преку Распутин. Во текот на својот живот во престолнината, тој станал една од најголемите контроверзни личности во поновата историја на Русија. Често пати бил гледан со проститутки, се опивал, бил многу нечист, ретко се бањал и некултурно се однесувал на јавните места. НаЦарската почетокотгувернанта одМарија војнатаИвановна тојВишњакова реколтврдела дека русијаРаспутин ќеја бидесилувал, успешнапролетта 1910. Вишњакова тврдела дека царицата не ѝ поверувала и дека говорела како Распутин прави само доколкусвети императоротдела.<ref>Moss, самVladimir ја(2005). предводи"[http://www.romanitas.ru/eng/The%20Mystery%20of%20Redemption.htm својатаThe армијаMystery конof походитеRedemption]". Кога царотSt. Michael's Press. Посетено на [[Николај21 IIфевруари]] заминал[[2007]]</ref> Големата кнегиња Олга Александровна рекла дека тврдењата на фронтотВишњакова веднаш биле испитувани, влијаниетоно нанаместо Распутин, надВишњакова царицатае Александрафатена станалово уштекревет поголемо.со Тоједен станал[[Козаци|Козак]] нејзинод довереникцарската и советникгарда. ПечатотВишњакова започналповеќе сèне повеќего давидела испраќаРаспутин, критикиа противво силното1913 влијаниегод. набила Распутинотпуштена.<ref>Radzinsky Тој(2000), сепакстр. заминал129-130</ref>Сепак, запокасно роднотосе Покровскоширеле когатрачеви како Распутин не само што ја добилзавел весѕацарицата, декатуку имаи покренатонејзините обвиненијачетири противќерки.<ref>Mager, негоHugo. На"Elizabeth: [[16Grand декември]]Duchess [[1916]]of годинаRussia," Carroll and Graf Publishers, Inc., 1998</ref> Тој трач добил на тежина кога Распутин отишолдозволил вооколу "''Моникада кружи писмото до него од царицата и нејзините ќерки. Анастасија напишала Палас''"Мој кадедраг, муценет. билоединствен даденопријателу. поголемоКолку колилчестводолго насакам црвеноповторно винода соте отроввидам. КогаДенес гоми испилсе винотопојави иво сонот. Секогаш ја прашувам мама кога тојќе дојдеш... Секогаш падналмислам на земјататебе, вомој неговотодраг, телобидејќи билети испуканиси петтолку куршумидобар заспрема дамене."<ref сеname="Sams"> увиде{{цитирана декавеб тојстраница навистина| еauthor=Sams, мртовEd | year=| title= "Victoria's Dark Secrets" | work= alexanderpalace.org|url=http://www.curiouschapbooks.com/Catalog_of_Curious_Chapbooks/Victoria_s_Dark_Secrets/body_victoria_s_dark_secrets.html |accessdate = 31 декември, 2006}}</ref>
 
На почетокот од војната тој рекол дека русија ќе биде успешна само доколку императорот сам ја предводи својата армија кон походите. Кога царот [[Николај II]] заминал на фронтот, влијанието на Распутин над царицата Александра станало уште поголемо. Тој станал нејзин довереник и советник. Печатот започнал сè повеќе да испраќа критики против силното влијание на Распутин. Тој сепак заминал за родното Покровско кога ја добил весѕа дека има покренато обвиненија против него. На [[16 декември]] [[1916]] година Распутин отишол во "''Моника Палас''" каде му било дадено поголемо колилчество на црвено вино со отров. Кога го испил виното и кога тој паднал на земјата, во неговото тело биле испукани пет куршуми за да се увиде дека тој навистина е мртов.