Разлика помеѓу преработките на „Фразеологија на македонскиот јазик“

=== Според граматичкиот состав ===
 
Според граматичкиот состав фразеологизмите се делат на<ref name="македонска граматика"/>:
 
:'''Фразеологизми кои имаат структура на реченица''' кои можат да бидат во вид на проста или сложена реченица или пак дел-реченица со сложената реченица, на пример ''„Село гори, баба се чешла“''.