Разлика помеѓу преработките на „Фудбалска репрезентација на Албанија“

с
Отстрането уредувањето на 77.29.109.201 (разговор), вратено на последната верзија на Brest-bot
(опис)
с (Отстрането уредувањето на 77.29.109.201 (разговор), вратено на последната верзија на Brest-bot)
{{Без извори|датум=ноември 2009}}
'''Албанскиот национален фудбалски''' тим е официјалниот државен фудбалски тим на [[Албанија]] и контролиран од [[Фудбалски Сојуз на Албанија|Фудбалскиот Сојуз на Албанија]]. Овој фудбалски тим не е дел од групата на јаки фудбалски тимови во [[Европа]] и светот и нема забележано настапи на завршниците на некои од куповите.
 
Тимот е основан на [[6 јуни]] [[1930]] година и морал да чека цели 16 години за да игра некој меѓународен натпревар. Првиот натпревар го играла против [[Југославија]] во [[1946]] година. Албанија била поканета да игра на светското првенство во [[1934]], но откажала поради недостаток на средства.
 
Повеќето од натпреварите, Албанија ги игра на стадионот [[Ќемал Стафа (стадион)|Ќемал Стафа]], изграден во 1930-тите.
 
 
== Резултати на Албанија во светот ==
{| class="sortable wikitable"
|-
! Против
! Одиграно
! Победа
! Нерешено
! Пораз
! ПГ
! ДГ
! ГР
! % победа
|- bgcolor="#d0ffd0" align="center"
|-
| align="left" | {{ALG}} || 2 || 2 || 0 || 0 || 5 || 0 || +5 || 100%
|-
| align="left" | {{АНД}} || 2 || 1 || 0 || 1 || 3 || 2 || +1 || 50%
|-
| align="left" | {{ARM}} || 2 || 0 || 1 || 1 || 1 || 4 || -3 || 0%
|-
| align="left" | {{AUT}} || 6 || 0 || 0 || 6 || 1 || 17|| -16|| 0%
|-
| align="left" | {{AZE}} || 4 || 3 || 1 || 0 || 5 || 2 || +3 || 75%
|-
| align="left" | {{BHR}} || 1 || 0 || 0 || 1 || 0 || 3 || -3 || 0%
|-
| align="left" | {{BLR}} || 2 || 0 || 1 || 1 || 4 || 6 || -2 || 0%
|-
| align="left" | {{BEL}} || 2 || 1 || 0 || 1 || 3 || 3 || 0 || 50%
|-
| align="left" | {{BIH}} || 2 || 1 || 1 || 0 || 2 || 0 || +2 || 50%
|-
| align="left" | {{БУГ}} || 11|| 2 || 4 || 5 || 8 || 15|| -7 || 18.18%
|-
| align="left" | {{CHN}} || 2 || 0 || 1 || 1 || 3 || 4 || -1 || 0%
|-
| align="left" | {{CUB}} || 1 || 0 || 1 || 0 || 0 || 0 || 0 || 0%
|-
| align="left" | {{CYP}} || 3 || 0 || 1 || 2 || 3 || 5 || -2 || 0%
|-
| align="left" | {{CZE}} || 5 || 2 || 0 || 3 || 6 || 10|| -4 || 40%
|-
| align="left" | {{DEN}} || 7 || 1 || 0 || 6 || 2 || 17|| -15|| 0%
|-
| align="left" | {{ENG}} || 4 || 0 || 0 || 4 || 1 || 12|| -11|| 0%
|-
| align="left" | {{EST}} || 2 || 1 || 1 || 0 || 3 || 1 || +2 || 50%
|-
| align="left" | {{FIN}} || 7 || 2 || 1 || 4 || 6 || 8 || -2 || 28.57%
|-
| align="left" | {{FRA}} || 2 || 0 || 0 || 2 || 0 || 6 || -6 || 0%
|-
| align="left" | {{MKD}} || 6 || 1 || 1 || 4 || 4 || 10|| -6 || 16.66%
|-
| align="left" | {{GEO}} || 10|| 3 || 1 || 6 || 8 || 16|| -8 || 30%
|-
| align="left" | {{GER}} || 17|| 0 || 2 || 15|| 12|| 45|| -33|| 0%
|-
| align="left" | {{GRE}} || 13|| 4 || 3 || 6 || 10|| 13|| -3 || 30.76%
|-
| align="left" | {{HUN}} || 5 || 0 || 1 || 4 || 0 || 18|| -18|| 0%
|-
| align="left" | {{ISL}} || 2 || 1 || 0 || 1 || 1 || 2 || -1 || 50%
|-
| align="left" | {{KAZ}} || 2 || 2 || 0 || 0 || 3 || 1 || +2 || 100%
|-
| align="left" | {{ЛИТ}} || 5 || 0 || 5 || 0 || 6 || 6 || 0 || 0%
|-
| align="left" | {{ЛИХ}} || 1 || 1 || 0 || 0 || 2 || 0 || +2 || 100%
|-
| align="left" | {{LTU}} || 3 || 1 || 0 || 2 || 3 || 5 || -2 || 33.33%
|-
| align="left" | {{LUX}} || 3 || 2 || 1 || 0 || 5 || 0 || +5 || 66.66%
|-
| align="left" | {{MLT}} || 7 || 4 || 2 || 1 ||12 || 3 || +9 || 57.14%
|-
| align="left" | {{MEX}} || 1 || 0 || 0 || 1 || 0 || 4 || -4 || 0%
|-
| align="left" | {{МОЛ}} || 2 || 2 || 0 || 0 || 6 || 2 || +4 || 100%
|-
| align="left" | {{NED}} || 4 || 0 || 0 || 4 || 1 || 7 || -6 || 0%
|-
| align="left" | {{NIR}} || 8 || 1 || 2 || 5 || 4 || 13|| -9 || 12.5%
|-
| align="left" | {{NOR}} || 2 || 0 || 1 || 1 || 3 || 4 || -1 || 0%
|-
| align="left" | {{POL}} || 11|| 1 || 3 || 7 || 7 || 14|| -7 || 9.09%
|-
| align="left" | {{POR}} || 5 || 0 || 1 || 4 || 4 || 12|| -8 || 0%
|-
| align="left" | {{IRL}} || 4 || 0 || 1 || 3 || 2 || 6 || -4 || 0%
|-
| align="left" | {{ROM}} || 13|| 2 || 1 || 10|| 7 || 38|| -31|| 15.38%
|-
| align="left" | {{RUS}} || 2 || 1 || 0 || 1 || 4 || 5 || -1 || 50%
|-
| align="left" | {{САН}} || 1 || 1 || 0 || 0 || 3 || 0 || +3 || 100%
|-
| align="left" | {{SVN}} || 4 || 0 || 2 || 2 || 0 || 3 || -3 || 0%
|-
| align="left" | {{ESP}} || 5 || 0 || 0 || 5 || 2 || 24|| -22|| 0%
|-
| align="left" | {{SWE}} || 4 || 1 || 1 || 2 || 4 || 6 || -2 || 25%
|-
| align="left" | {{SUI}} || 4 || 0 || 1 || 3 || 3 || 7 || -4 || 0%
|-
| align="left" | {{TUR}} || 8 || 3 || 2 || 4 || 11|| 8 || +3 || 37.5%
|-
| align="left" | {{UKR}} || 4 || 0 || 1 || 3 || 2 || 6 || -4 || 0%
|-
| align="left" | {{Flag icon|Vietnam}} [[Виетнам]] || 1 || 1 || 0 || 0 || 5 || 0 || +5 || 100%
|-
| align="left" | {{WAL}} || 2 || 0 || 1 || 1 || 1 || 3 || -2 || 0%
|-
| align="left" | {{YUG}} || 5 || 0 || 1 || 4 || 4 || 13|| -9 || 0%
|-class="sortbottom"
! Вкупно|| 231 || 48 || 47 || 136 ||195||409||-214|| 22.34%
|}
 
== Моментален состав ==
{{nat fs g start}}
{{nat fs g player|no=|pos=GK|name=[[Арјан Беќај]]|age={{birth date and age|1975|8|25| df=yes}}|caps=36|goals=0|club=[[ФК Анортозис]]|clubnat=Кипар}}
{{nat fs g player|no=|pos=GK|name=[[Исли Хиди]]|age={{birth date and age|1980|10|15| df=yes}}|caps=9|goals=0|club=[[ФК Кривбас Кривји Рих]]|clubnat=Ukraine}}
{{nat fs g player|no=|pos=GK|name=[[Самир Ујкани]]|age={{birth date and age|1988|7|5| df=yes}}|caps=1|goals=0|club=[[У.С. Сита ди Палермо|Палермо]]|clubnat=Италија}}
|-----
! colspan="9" bgcolor="#B0D3FB" align="left" |
|----- bgcolor="#DFEDFD"
{{nat fs g player|no=|pos=DF|name=[[Елвин Бечири]]|age={{birth date and age|1980|9|27| df=yes}}|caps=40|goals=0|club=[[СК Влазнија Скадар]]|clubnat=Албанија}}
{{nat fs g player|pos=DF|name=[[Арменд Далку]]|age={{birth date and age|1984|10|16| df=yes}}|caps=31|goals=2|club=[[ФК Ворскла Полтава]]|clubnat=Ukraine}}
{{nat fs g player|no=|pos=DF|name=[[Дебатик Цури]]|age={{birth date and age|1983|12|28| df=yes}}|caps=21|goals=1|club=[[ФК Ворскла Полтава]]|clubnat=Ukraine}}
{{nat fs g player|no=|pos=DF|name=[[Кристи Ванѓели]]|age={{birth date and age|1985|9|5| df=yes}}|caps=15|goals=0|club=[[ФК Арис Солун]]|clubnat=GRE}}
 
|-----
! colspan="9" bgcolor="#B0D3FB" align="left" |
|----- bgcolor="#DFEDFD"
{{nat fs g player|pos=MF|name=[[Алтин Лала]] (капитен)|age={{birth date and age|1975|11|18| df=yes}}|caps=69|goals=3|club=[[ФК Хановер 96]]|clubnat=GER}}
{{nat fs g player|no=|pos=MF|name=[[Ервин Скела]] (заменик капитен)|age={{birth date and age|1976|11|17| df=yes}}|caps=59|goals=10|club=[[ФК Енерџи Котбус]]|clubnat=Германија}}
{{nat fs g player|no=10|pos=MF|name=[[Клодијан Дуро]]|age={{birth date and age|1977|12|21| df=yes}}|caps=58|goals=3|club=[[АЕЛ Лимасол]]|clubnat=Кипар}}
{{nat fs g player|no=5|pos=MF|name=[[Лорик Цана]] (трет капитен)|age={{birth date and age|1983|7|27| df=yes}}|caps=36|goals=1|club=[[Олимпик Марсеј]]|clubnat=Франција}}
{{nat fs g player|no=|pos=MF|name=[[Ервин Булку]]|age={{birth date and age|1981|3|3| df=yes}}|caps=18|goals=0|club=[[ФК Кривбас Кривји Рих]]|clubnat=Ukraine}}
{{nat fs g player|no=|pos=MF|name=[[Анси Аголи]]|age={{birth date and age|1982|10|11| df=yes}}|caps=9|goals=0|club=[[ФК Тирана]]|clubnat=Албанија}}
{{nat fs g player|no=|pos=MF|name=[[Доријан Биликбаши]]|age={{birth date and age|1980|8|8| df=yes}}|caps=3|goals=0|club=[[ФК Кривбас Кривји Рих]]|clubnat=Ukraine}}
 
|-----
! colspan="9" bgcolor="#B0D3FB" align="left" |
|----- bgcolor="#DFEDFD"
{{nat fs g player|no=|pos=FW|name=[[Ерјон Богдани]]|age={{birth date and age|1977|4|14| df=yes}}|caps=50|goals=10|club=[[ФК Киево]]|clubnat=Италија}}
{{nat fs g player|no=|pos=FW|name=[[Едмонд Каплани]]|age={{birth date and age|1982|7|31| df=yes}}|caps=23|goals=6|club=[[ФК Аугсбург]]|clubnat=Германија}}
{{nat fs g player|no=|pos=FW|name=[[Бесарт Бериша]]|age={{birth date and age|1985|7|29| df=yes}}|caps=14|goals=1|club=[[ФК Барнли]]|clubnat=Англија}}
{{nat fs g player|no=|pos=FW|name=[[Хамди Салихи]]|age={{birth date and age|1984|1|19| df=yes}}|caps=11|goals=1|club=[[ФК Рид]]|clubnat=Австрија}}
{{nat fs end}}
 
=== Селектори ===
{|
|-
|'''Главен селектор'''|| {{flagicon|Croatia}} [[Јосип Куже]]
|-
|'''Помошник селектор'''|| {{flagicon|Bosnia and Herzegovina}} [[Џемал Мустеданагиќ]]
|-
|'''Селектор на голмани'''|| {{flagicon|Albania}} [[Илир Божиќи]]
|-
|'''Лекар'''|| {{flagicon|Albania}} Арбен Целику
|- valign=top
|rowspan=3|'''Physios'''|| {{flagicon|Belgium}} Стијн Вабденбруке
|-
| {{flagicon|Albania}} Или Михали
|}
 
== Играчи ==
=== Најмногу натпревари ===
{| class="wikitable"
|-
!Бр.!!Име!!Натпревари!!Голови!!Прв натпревар (возраст)!!Последен натпревар (возраст)
|-
|1||[[Алтин Лала]]||73 ||3 ||1998 ||3-28-2009 (33)
|-
|2||[[Фото Стракоша]]||73 ||0 ||5-30-1990 ||08-13-2004 (39)
|-
|3||[[Игли Таре]]||68||10||1997 || 7-2-2007 (33)
|-
|4||[[Албан Буши]]||67 ||14 ||1995 ||17-11-2007 (34)
|-
|5||[[Алтин Хаџи]]||65 ||3 ||1995 ||21-11-2007 (32)
|-
|6||[[Алтин Ракли]]||63 ||11 ||1992 ||30-3-2005 (34)
|-
|7||[[Rudi Vata]]||59 ||5 ||30-5-1990 (21)||1-9-2001 (32)
|-
|8||[[Ервин Скела]]||53 ||9 ||2000 (23)||10-9-2008 (31)
|-
|9||[[Клодијан Дуро]]||50 ||3 ||2000 (22)||10-9-2008 (31)
|-
|10||[[Арјан Џумба]]||48 ||0 ||1992 ||2002
|-
|}
 
=== Најмногу голови ===
 
{| class="wikitable"
|-
!Бр.!!Име!!Голови!!Прв нат.!!Последен нат.
|-
|1||[[Риза Лушта]]||30 ||1936 || 1946
|-
|2||[[Албан Буши]]||14 ||1995 ||2007
|-
|3||[[Алтин Ракли]]||11 ||1992 ||2005
|-
|4||[[Сокол Кушта]]||10 ||1987 ||1996
|-
|5||[[Игли Таре]]||10 ||1997 ||2007
|-
|6||[[Ервин Скела]]||10 ||2000 ||2009
|-
|7||[[Ерјон Богдани]]||10 ||1996 ||2009
|-
|8||[[Адријан Алиај]]||8 ||2002 ||2006
|-
|9||[[Лоро Борици]]||6 ||1946 ||1958
|-
|10||[[Бледар Кола]]||6 ||1994 ||2001
|-
|11||[[Едмнонд Каплани]]||6 ||2004 ||2008
|-
|}
 
 
== Светски првенства ==
 
* [[Фудбалско светско првенство во 1930|1930]] to [[Фудбалско светско првенство во 2006|2006]] - ''не се квалификувала''
 
 
== Европски првенства ==
 
* [[Европско фудбалски првенство во 1960|1960]] до [[Европско фудбалски првенство во 2008|2008]] - ''не се квалификувала''
 
== Референци ==
{{reflist}}
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.albaniasoccer.com/en/ AlbaniaSoccer.com]
* [http://www.futbollishqiptar.net/ FutbolliShqiptar.net]
* [http://www.freewebs.com/albsoccer/ Вести за албански фудбал]
 
 
{{fb start}}
{{UEFA teams}}
{{fb end}}
{{DEFAULTSORT:Albania National Football Team}}
 
[[Категорија:Национални фудбалски тимови од Европа]]
 
[[ar:منتخب ألبانيا لكرة القدم]]
[[az:Albaniya Milli Futbol Komandası]]
[[bg:Национален отбор по футбол на Албания]]
[[ca:Selecció de futbol d'Albània]]
[[da:Albaniens fodboldlandshold]]
[[de:Albanische Fußballnationalmannschaft]]
[[el:Εθνική Αλβανίας (ποδόσφαιρο ανδρών)]]
[[en:Albania national football team]]
[[es:Selección de fútbol de Albania]]
[[et:Albaania jalgpallikoondis]]
[[fr:Équipe d'Albanie de football]]
[[gl:Selección de fútbol de Albania]]
[[he:נבחרת אלבניה בכדורגל]]
[[hr:Albanska nogometna reprezentacija]]
[[hu:Albán labdarúgó-válogatott]]
[[id:Tim nasional sepak bola Albania]]
[[it:Nazionale di calcio dell'Albania]]
[[ja:サッカーアルバニア代表]]
[[ko:알바니아 축구 국가대표팀]]
[[lt:Albanijos vyrų futbolo rinktinė]]
[[lv:Albānijas futbola izlase]]
[[mr:आल्बेनिया फुटबॉल संघ]]
[[mt:Tim nazzjonali tal-futbol tal-Albanija]]
[[nl:Albanees voetbalelftal]]
[[pl:Reprezentacja Albanii w piłce nożnej]]
[[pt:Seleção Albanesa de Futebol]]
[[ro:Echipa naţională de fotbal a Albaniei]]
[[ru:Сборная Албании по футболу]]
[[simple:Albania national football team]]
[[sq:Kombëtarja shqiptare e futbollit]]
[[sr:Фудбалска репрезентација Албаније]]
[[sv:Albaniens herrlandslag i fotboll]]
[[tr:Arnavutluk Millî Futbol Takımı]]
[[uk:Збірна Албанії з футболу]]
[[vi:Đội tuyển bóng đá quốc gia Albania]]
80

уредувања