Разлика помеѓу преработките на „Шангај“

Нема измена во големината ,  пред 10 години
с
нема опис на уредувањето
с
с
Шангај во даден момент дори се превраќа во третиот најголем финансиски центар во светот, по [[Њујорк]] и [[Лондон]], и најнатоварениот трговски град од Далечниот исток.
 
По доаѓањето на [[комунизам|комунизмот]] во [[1949]] година, Шангај најмногу пострадува од тешките даноци поставени од страна на новата централна власт како и од навлегувањето на странски капитал, додека многу од "буржоаските" елементи во градот исчезнале.Со враќањето на пазарната економија во [[1992]] година, градот успева одново да ги надмине брзо развивиенитеразвиените градови како Шенџан и ГуанџоГуангџоу.
 
Во еден голем дел од градот странците оствариле голем суверенитет со помош на привилегии. Поради тоа на ова место се развиле големи националистички и револуционерни движења. Во [[1927]] година на чело дошле комунистите. За време на зазимањето на градот во [[1937]] година од јапонците исто така градот се здобил со многу последици.