Разлика помеѓу преработките на „Централен комитет на МРО“

нема опис на уредувањето
 
*''Централниот комитет'' го утврдува предлогот за Уставот, Статутот и другите нормативни акти како што е [[Правилник за четите на ТМОРО|правилникот за четите]]
 
*''Централниот Комитет'' ги избира и разрешува претседатели, секретарите, и членови на управните тела на месните комитети, а во вонредни околности ''ЦК'' има право раководството во окрузите или околиите да го довери на едно внатрешно или однадвор назначено лице. Окружните комитети го потврдуваат раководството на околиските комитети, а тие на селските комитети <ref><small>''[[:s:Устав на ТМРО|Устав на ТМОРО]]''</small></ref>
 
*се грижи за реализирање на задачите утврдени на конгресот.
 
*формира и други комисии и тела - смртната казна можела да биде извршена и од специјално пратеништво на ЦК <ref><small>''[[:s:Прв правилник на Македонската револуционерна организација|Прв правилник на Македонската револуционерна организација]]''</small></ref>.
 
== Работа на Централниот комитет работи ==
 
*Седниците на ''Централниот комитет'' ги свикува претседателот.
 
*Седниците се одржуваат по потреба.
 
*Покана за седница се испраќа на сите членови на Централниот комитет.
 
*Со исклучок, во итни случаи, Претседателот на ''ЦК'' може да свика седница на ''Централниот комитет'' без да се консултира со останатите членови на ЦК, а дневниот ред за работа да го предложи на самата седница.
 
 
==Извори ==