Хидроксид: Разлика помеѓу преработките

Додадени 12 бајти ,  пред 13 години
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Ред 33:
Меѓутоа, постојат и хидроксиди коишто може да образуваат соли не само при реакција со киселини, туку и при заемно дејство со [[раствор]]и на бази, уште познати и како ''[[Амфотерност|амфотерни]] хидроксиди''. Вакви хидроксиди се [[цинк хидроксид]] (Zn(OH)<sub>2</sub>) и алуминиум хидроксид (Al(OH)<sub>3</sub>).
 
Елементот [[Бор (хемиски елемент)|бор]], којшто во [[Периоден систем|периодниот систем]] спаѓа во истата група како и [[алуминиум]]от, образува соединение чија формула B(OH)<sub>3</sub> одговара на онаа на алуминиум хидроксидот. Но, ова соединение е киселина, а впрочем и така се вика - [[борна киселина]]. Според правилата за номенклатура на киселините, формулата на борната киселина е H<sub>3</sub>BO<sub>3</sub>. Значи не секое растворливо соединение што може да го запишеме како хидроксид ќе се однесува како база, што кажува дека ''хидроксид'' и ''база'' не се еднакви поими.Најважните хидроксиди се Na(OH)натриум хлоридхидроксид,Ca(OH)2 калциум хлоридхидроксид,NH4OH амониум(единствен хидроксид стошто настанува помеѓу неметал и хидроксилна група
 
[[Категорија:Хидроксиди]]
Анонимен корисник