Разлика помеѓу преработките на „Амонијак“

Додадени 18 бајти ,  пред 10 години
Амонијакот се употребува во производството на [[Ѓубриво|ѓубрива]], [[експлозив]]и и [[полимер]]и. Тој е и состојка во одредени детергенти за [[стакло]]. Исто така, се наоѓа во мали количества во [[атмосфера]]та, а потекнува од распаѓањето на [[Животни|животинска]] или [[Растенија|растителна]] материја. Амонијакот и амониумовите [[соли]] се присутни и во [[дожд]]овницата, додека [[амониум хлорид]]от и [[амониум сулфат]]от се најдени во [[вулкан]]ските области на [[Земја]]та. [[Кристал]]и на [[амониум бикарбонат]] се најдени во [[фецес]]от на некои [[Патагонија|патагониски]] морски [[птици]] и [[лилјаци]] ([[гуано]]). Амониумовите соли се среќаваат и во плодната [[почва]] и [[Море|морска]] вода. [[Супстанција|Супстанциите]] кои содржат амонијак или се слични на него се нарекуваат амонијакални супстанции.
 
се повикува Ранка, да не крши гранка!!!
== Литература ==
{{reflist|colwidt HELLO
 
== Надворешни врски ==
Анонимен корисник