Разлика помеѓу преработките на „Роман“

Додадени 7 бајти ,  пред 9 години
нема опис на уредувањето
с (напишав подетално што е роман.)
Иако речиси сите писатели во некоја фаза од својот креативен живот пишувале романи, некои попознати романописци се: [[Венко Андоновски]], [[Петре М. Андреевски]], [[Џемс Џојс]], [[Франц Кафка]], [[Џорџ Орвел]], [[Стале Попов]], [[Едгар Алан По]], [[Иво Андриќ]], [[Жан Жак Русо]], [[Агата Кристи]], и др.
 
РоманРоманот е литературен вид од епскиот род на литературата.Терминот романпотекнува од 12 и 13 век,кога во западната европска литература се појавиле дела напишани на романските јазици.Инаку тој е големо раскажувачко дело во проза или понекогаш во стихови(„Евениј Онегин“ од Пушкин).Романот ги има следиве карактеристики:Многу лица чии карактеристики се опишани преку постапките и преку настани кои опфаќаат обично подолг временски период.Меѓутоа,современата литературна практика покажува дека е тешко да се даде дефиниција за кој да било литературен вид, така, на пример: роман е делото на американскиот писател Џон Штајнберг, „Глувци и Луѓе“,иако настаноте не се случуваат во подолг временски период и нема ни 100 страници.