Отвори го главното мени

Промени

Додадени 596 бајти, пред 9 години
с
нема опис на уредувањето
{{19 век}}
== Настани ==
* [[6 јануари]] - Во американскиот град [[Мористаун]], во државата [[Њу Џерси]], [[Семјуел Морзе]] првпат изведе јавна демонстрација на телеграфот - електричен апарат за испраќање на далечина на знаци составени од точки и цртички. Првиот телеграф е пуштен во работа шест години подоцна ([[1844]]) во [[САД]], на линијата Вашингтон - Балтимор.
 
На 8 септември 1838 година според Jулианскиот календар е осветена соборната црква "Свето Благовештение" во Прилеп, дело на маjсторите Коста Лауц и Ристе Тасламиче, а осветена од пелагонискиот митрополит Герасим, благодарение на ферманот добиен од турскиот султан од страна на Хаџи Ристо Логотет.
*