Разлика помеѓу преработките на „Катерина Арагонска“

с
с
[[File:Catherine of Aragon as Mary Magdalene. jpg|thumb|лево|Кетрин од Арагон претставена како Марија Магдалена од [[Мајкал Ситов]]]]
 
Кетрин се родила на [[16 декември]] [[1485]]год. во [[Алкала де Хенарес]], [[Мадрид]]. Таа била најмладото дете на [[Фердинанд II од Арагон]] и кралицата [[Изабела I од КастилијаКастилјска]] кое го преживеало детството. Кетрин била ситна во нејзината градба<ref>Antonia Fraser,''The Wives of Henry VIII', p.24</ref>, со златно-костенлива коса, големи сини очи, тркалезно лице и блед тен.<ref>Alison Weir'', The Six Wives of Henry VIII'',15</ref> Денес постојат многубројни портрети кои ја прикажуваат Кетрин во нејзиното детство и тинејџерските години<ref>Hand & Wolff, 231-4 [http://books.google.co.uk/books?id=d_pZim9LVv8C&pg=RA1-PA134&lpg=RA1-PA134&dq=juan+de+flandres+Catherine+of+Aragon&source=bl&ots=s_w8BGnucD&sig=_ye4HEJNq-5iqkccRluT9vCzMAY&hl=en&ei=iFyZSqb5CYihjAejzPHDBQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4#v=onepage&q=&f=false Google books]</ref>. Таа е потомок, од страна на мајка си, од Англиското кралство бидејќи нејзината прабаба [[Кетрин од Ланчестер]], од каде потекнува и нејзиното име, и нејзината пра прабаба Филипа од Ланчестер биле ќерки на [[Џон од Гент]] и внуки на [[Едвард III од Англија]]. Всушност, следејќи ја оваа лоза, Кетрин му била трета братучетка на својот свекор, [[Хенри VII]], и четврта братучетка на нејзината свекрва, [[Елизабета од Јорк]].
 
Неа ја подучуваше тутор, Алесандро Гералдини, кој беше службеник во редовите на црквата. Кетрин учела за религијата, класиците, латинската историја, канонот и граѓанското право<ref>Antonia Fraser, ''The Wives of Henry VIII',p.12</ref>. Таа била образована во духот на религијата, и развила голема љубов кон верата која понатаму ќе игра важна улога во нејзиниот живот.<ref>Weir, p.20</ref> Таа научила да зборува, чита и пишува на шпански и латински, а зборувала и француски и грчки. Исто така, учела работи поврзани со домаќинството како што се правење гоблени, шиење, везење, музика и танцување. Подоцна, големиот научник Ерасмус, ќе изјави дека Кетрин ,,сакаше добра литература која ја проучуваше уште од детството”.<ref>Maria Dowling,Humanism in the age of Henry VIII(Published 1986), p.17</ref>
 
Неа ја подучуваше тутор, Алесандро Гералдини, кој беше службеник во редовите на црквата. Кетрин учела за религијата, класиците, латинската историја, канонот и граѓанското право. Таа била образована во духот на религијата, и развила голема љубов кон верата која понатаму ќе игра важна улога во нејзиниот живот. Таа научила да зборува, чита и пишува на шпански и латински, а зборувала и француски и грчки. Исто така, учела работи поврзани со домаќинството како што се правење гоблени, шиење, везење, музика и танцување. Подоцна, големиот научник Ерасмус, ќе изјави дека Кетрин ,,сакаше добра литература која ја проучуваше уште од детството”.
Уште од мала, Кетрин се сметала за соодветна сопруга на Артур, принцот од Велс, најстариот син на Хенри VII од Англија и наследник на тронот, поради нејзините истакнати англиски предци од страна на мајка си, [[Изабела I Кастилјска]]. Од страна на мајка ѝ, Кетрин имала предци на англискиот трон преку првите две сопруги на Џон од Гент, првиот војвода од Ланчестер. Првата била [[Бланш од Ланчестер]], а втората, шпанската [[инфанта]], [[Констанца од Кастилија]], преку кои Џон сакал да го преземе кралството Кастилија. Од друга страна, [[Хенри VII од Англија]], бил потомок од бракот на Џон со третата сопруга, [[Кетрин Свинфорд]], чии деца биле родени надвор од бракот и признаени по смртта на Констанца и бракот меѓу Џон и Кетрин. Децата на Џон и Кетрин, и покрај тоа што биле веќе признаени, не можеле да го наследат англискиот трон. Поради ова, [[Тјудори|династијата Тјудор]] не била прифатена од сите кралства во Европа. Во тоа време, [[династија Трастамара|династијата Трастамара]] била најценетата поради владетелите кои биле големи католици. Поради ова, бракот меѓу Кетрин и Артур ја озаконил династијата Тјудор во очите на останатите европски кралства и ја зацврстила фамилијата Тјудор на престолот поради предците на Кетрин од Арагон. Доколку постоеше машки наследник, фамилијата Тјудор ќе имаше неоспорен владетел на Англија. На [[19 мај]] [[1499]]година, Кетрин и Артур беа венчани одделно, и се допишувале на [[латински]] сè додека Артур не наполнила 15 години. На таа возраст беше одлучено дека тој е доволно возрасен да стапи во брак.