Разлика помеѓу преработките на „Шаховска стратегија и тактика“

с
Бот: козметички промени
с (Бот: Измена шаблона: Одбрана)
с (Бот: козметички промени)
<table width="80%">
<tr>
<td align="center">[[imageПодатотека:chess_fork_knight_chessbase.png]]</td>
<td align="center">[[imageПодатотека:chess_fork_pawn_chessbase.png]]</td>
</tr>
<td align="center">
<i>[[Каспаров против светот|Каспаров против Светскиот тим 1999]]<br />
Каспаров одигрува 12.Nc7+</i></td>
<td align="center">
<table width="80%">
<tr>
<td align="center">[[imageПодатотека:chess_skewer_queen.png]]</td>
<td align="center">[[imageПодатотека:chess_skewer_bishop.png]]</td>
</tr>
<td align="center">
<i>Ласкер против Бауер 1889<br />
Ласкер одигрува 33.Qg7+</i></td>
<td align="center">
<i>Тал против Ботвиник 1960<br />
Тал одигрува 30.Bc4</i></td>
</table>
<table width="80%">
<tr>
<td align="center">[[imageПодатотека:chess_pin_bishops.png]]</td>
<td align="center">[[imageПодатотека:chess_pin_rook.png]]</td>
</tr>
<td align="center">
<i>[[Оперска партија|Морфи против Консултациониот тим 1858]]<br />
по Морфиевиот 14-ти потег</i></td>
<td align="center">
<table width="80%">
<tr>
<td align="center">[[imageПодатотека:chess_disc_check_rook.png]]</td>
<td align="center">[[imageПодатотека:chess_disc_check_knight.png]]</td>
</tr>
<td align="center">
<i>Торе против Ласкер 1925<br />
Торе одигрува 31.Rg5+</i></td>
<td align="center">
<i>[[Партијата на векот (шах)|Бирн против Фишер 1956]]<br />
Фишер одигрува 22...Nc3+</i></td>
</table>
=== Напади врз кралот ===
<table align="right" width="280"><tr>
<td align="center">[[imageПодатотека:Chess_sacrifice_bishop_h7.png]]
</tr><tr>
<td align="center">''Кол против О'Ханлон, 1930<br />Кол одигрува 12.Bxh7+''
</tr></table>
Нападите врз крал во рокада обично се оправдани со некоја неурамнотеженост: имате повеќе сила на страната на кралот отколку противникот, или пак противникот ја има ослабена позицијата на својот крал со поместување на пион пред него.
Не мора да значи дека секој напад за матирање мора да биде шах. Често шахирање само го носи кралот на подобра позиција, или го заслабува сопствениот распоред. Пробајте да изнајдете „тивки“ потези кои би ви донеле успех.
 
=== Цугцванг ===
:''Главна статија: [[Цугцванг]]''
Во шахот, ''zugzwang'' (германски за „принуден потег“) се јавува кога еден играч, заради тоа што е негов ред, мора да направи потег, но секој можен потег му ја заслабува позицијата. Вакви ситуации среќаваме често - особено често при крајот на играта, каде има помалку избор на позиции.
Во игра против посилни играчи, многу почетници сакаат да разменуваат фигури за „да ја упростат работата“; ова е лоша стратегија. Посилните играчи се релативно посилни во крајот на играта, додека во искомплицирана средина на играта, дури и тие знаат да прават грешки.
 
=== Фигури ===
==== Пиони ====
 
<table width="80%">
<tr>
<td align="center">[[imageПодатотека:chess_endgame_king_before_pawn.png]]</td>
</tr>
<td align="center">
<i>
Со поместување на неговиот крал на d5, белиот се здобива со отпор и</i><br /><i>победува. Сите други потези би резултирале со губиток на отпорот и така црниот може да се спаси со контрола и држење на овој отпор.
</i></td>
</table>
Понекогаш се случува сите пиони да ги нема од таблата и еден играч да остане со со некакви комбинации од топови, коњи и ловци против осамен крал. Во вакви ситуации доаѓа до елементарни [[мат]]ови:
 
* Крал и кралица против крал
* Крал и топ против крал
* Крал и два ловца против крал
* Крал, ловец и коњ против крал
 
Првите два се релативно лесни за учење и се среќаваат често во почетнички партии. Многу почетници, особено деца, не можат да победат едноставно заради тоа што ги немаат научено овие процедури. Другите две бараат повеќе вештина, но и ги среќаваме многу поретко. Крал и една лесна фигура никогаш не се доволни за победа и затоа играта се завршува со реми. Крал со два коња против крал не се доволни за победа; меѓутоа, бидејќи оваа неможност е делумно резултат на лош тајминг кој е составен дел од несмасното движење на коњот, постојат услови под кои може да се победи ако противникот исто така има и пион. Иако крал и три коња против крал исто така се доволни за победа, ваква ситуација среќаваме ретко бидејќи, за јавувањето на таква позиција, пионот мора претходно да биде промовиран за да стане трет коњ, додека играчите обично промовираат пион во кралица за брзо да ја завршат партијата.
 
== Видете исто така ==
* [[Шаховски проблем]]
* [[Вилушка (шах)]]
* [[Шаховска терминологија]]
 
== Надворешни врски ==
* [http://www.howtoadvice.com/Chess 64 шаховски заповеди] од [[Брус Пандолфини]] {{en}}
* [http://www.geocities.com/jmgruizus/index.html ''Chess Strategy'', второ издание] од [[Едвард Ласкер]] (HTML или ZIP формат) {{en}}
941.847

уредувања